Katholieke Pabo Zwolle beste hbo van Nederland

De Katholieke Pabo Zwolle biedt de beste hbo-opleiding van Nederland. Wie fysiotherapie wil studeren, moet in Heerlen zijn en voor gamedesign is Breda aan te raden.

Van onze verslaggeefster Ianthe Sahadat

Om scholieren te helpen bij hun studiekeuze brengt de stichting Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) sinds vorig jaar een kwaliteitsgids uit met een ranglijst van alle hbo-opleidingen in Nederland.

Studenten die een weloverwogen studiekeuze maken, vallen minder snel uit, vertelt hoofdredacteur Frank Steenkamp. Komend jaar gaan er ongeveer honderdduizend jongeren naar het hbo. Na een week zijn er al duizend afgehaakt, na een jaar tussen de vijftien- en twintigduizend en aan het einde van de opleiding zijn er hooguit zestigduizend studenten van de lichting van 2010 over. Van die groep heeft achteraf ruim eenderde spijt van de studiekeuze.

Vergelijken

Hoewel de gids uitkomst kan bieden voor scholieren die nog twijfelen tussen forensisch onderzoek, creatieve therapie en commerciële economie, denkt hoofdredacteur Steenkamp dat de meesten al weten welke kant ze op willen (‘ik wil iets met economie in de Randstad of Brabant’). Die kunnen in de gids de opleidingen vergelijken, aan de hand van studentenoordelen en feitelijke informatie als uitvalcijfers, slagingspercentage, werkgroepgrootte en de hoeveelheid contacturen.

Mix

De meeste hogescholen hebben een mix van zwakkere en betere opleidingen, zegt Steenkamp. Kleinere scholen scoren beter dan grotere. Zo heeft de hogeschool in Ede, die ook vorig jaar het best scoorde, maar duizend eerstejaars. Verder merkt hij op dat het als slecht te boek staande InHolland dit jaar de eerste lichtpuntjes vertoont. De school krijgt meer oog voor de menselijke maat. Binding is de sleutel tot succes. Studenten op massale opleidingen kunnen zich te gemakkelijk een anonieme passant voelen.

Ook mooie gebouwen, voldoende computers en genoeg begeleiding bepalen volgens Steenkamp het succes. De opvallendste trend van dit jaar: na jaren waarin studenten het zelf moesten uitzoeken, neemt bij diverse scholen het aantal contacturen toe.

Studenten van hogeschool InHolland (ANP) Beeld
Studenten van hogeschool InHolland (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden