‘Katholieke kerk geschokt door kwaadsprekers EU’

Het Vaticaan is diep geschokt door de belagers van de rooms-katholieke kerk die kwaadspreken over het instituut. Dit zei Giuseppe Betori, secretaris-generaal van de Bischoppenconferentie....

AP en Reuters. AFP

‘Wij voelen ons aangevallen en begrijpen niet waarom de Kerk niet wordt gezien als een instelling die de samenleving diensten bewijst. Iemand poogt vuil te spuien over de Kerk door de suggestie te wekken dat wij privileges genieten’, aldus Betori. Hij sprak in de kustplaats Loretto, waar paus Benedictus XVI zaterdag met jongeren bijeenkomt.

Volgens Italiaanse media verleent Italië jaarlijks het Vaticaan een korting van ongeveer een miljard euro op onder andere inkomsten- en onroerendgoedbelastingen.

Het Vaticaan bezit in Italië naar schatting 100 duizend panden met een gezamenlijke waarde van 9 miljard euro. De 26 duizend kerken, parochiehuizen en kloosters zijn uitgesloten van belasting op onroerend goed.

Maar de Kerk heeft ook vele duizenden panden waarin commerciële activiteiten worden verricht. Daarover wordt geen onroerendgoedbelasting betaald: duizenden hotels, goed voor een jaaromzet van 5 miljard euro, 2.000 ziekenhuizen en gezondheidscentra, 9.000 privéscholen, restaurants, bioscopen, winkels en banken.

Als blijkt dat het Vaticaan illegale staatssteun heeft gekregen, zal de Kerk het geld waarschijnlijk moeten terugbetalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden