Nieuws

Katholieke geestelijken willen president Biden vanwege zijn visie op abortus uitsluiten van communieplechtigheid

Katholieke geestelijken in de VS willen voortaan de Heilige Communie weigeren aan de Amerikaanse president Joe Biden. Een verklaring hierover is donderdag door een katholieke bischoppenconferentie goedgekeurd. De aanleiding hiervoor is Bidens progressieve standpunt over abortus.

Redactie
President Biden na een kerkdienst in Wilmington, Delaware.  Beeld Reuters
President Biden na een kerkdienst in Wilmington, Delaware.Beeld Reuters

Tijdens hun digitale vergadering stemden 168 bisschoppen voor de verklaring, 55 stemden tegen, 6 onthielden zich van stemming. Het stuit veel geestelijken tegen de borst dat Biden elke zondag naar de kerk gaat en deelneemt aan de communie - een belangrijk onderdeel binnen de katholieke leer, waarbij kerkgangers een hostie ontvangen - terwijl hij het recht op abortus blijft verdedigen. Biden is na John F. Kennedy pas de tweede katholieke president van de VS.

Biden, een afstammeling van Ierse katholieken, spreekt vaak in het openbaar over zijn geloof en gaat bijna elke zondag naar de mis. Zijn steun voor abortus en voor het homohuwelijk is volgens voorstanders van het document strijdig met de kerkelijke leer. Abortus, al 48 jaar legaal in de VS, blijft voor hen ‘onaanvaardbaar’. Hierover duidelijkheid verschaffen naar alle katholieken toe, is ‘een verplichting’, stellen enkele bisschoppen.

Ook andere progressieve katholieken in de VS mogen vanaf nu worden uitgesloten van de communie, stelt het controversiële document. Wilton Gregory, de kardinaal van Washington DC, meent dat zijn priesters Biden de hostie niet zullen ontzeggen. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd. De zaak zal verder worden besproken tijdens de volgende bisschoppenconferentie, die in november plaatsvindt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden