Katholiek, vooruitstrevend, journalist

De oud-hoofdredacteur van weekblad De Tijd is dinsdag overleden aan de complicaties na een hartoperatie.

PETER DE WAARD

Arie Kuiper stuurde de net op de School voor de Journalistiek afgestudeerde journalist Frénk van der Linden langs bij secretaris-generaal Joseph Luns van de NAVO, die niet bepaald gecharmeerd was van diens brutale vragen. Al helemaal niet omdat die afkomstig waren van iemand van het katholieke weekblad De Tijd. Kuiper had lak aan de bezwaren van de KVP'er. Van der Linden vestigde er meteen zijn naam mee. Hij werd de nieuwe meester-interviewer van Nederland en zou heel veel interviews voor De Tijd gaan doen.

Kuiper overleed dinsdagavond op 77-jarige leeftijd aan de complicaties na een hartoperatie. Hij was 16 jaar hoofdredacteur van het weekblad De Tijd - ook korte tijd samen met zijn vriend Tony van der Meulen - en vele jaren buitenlandcommentator voor KRO Radio. Zijn belangrijkste interesses waren de Amerikaanse politiek, de oost-westverhoudingen en de Palestijnse kwestie. Kuiper was aanvankelijk zeer pro-Israël, maar maakte langzaam een draai en koos steeds meer de Palestijnse kant.

De laatste jaren schreef hij nog af en toe beschouwingen voor het dagblad Trouw over het geloof. Kuiper was een vooruitstrevende katholiek die steeds meer twijfels kreeg over het bestaan van een God die Auschwitz had toegelaten.

Kuiper werd in Haarlem geboren als een van de dertien kinderen van de bekende katholieke vakbondspionier en KVP'er Henk Kuiper die in de oorlog als gijzelaar in St.-Michielsgestel zat en later een van de vertrouwelingen werd van kardinaal De Jong.

Kuiper groeide op in Utrecht. Na een opleiding aan het gymnasium begon hij hier zijn journalistieke carrière, als verslaggever bij het katholieke dagblad Het Centrum. In 1960 werd hij redacteur buitenland bij De Tijd, de avondkrant die toentertijd gold als het gezaghebbendste katholieke dagblad van Nederland.

Het was het lijfblad van pastoors en bisschoppen en van de katholieke elite. Kuiper werd hier uiteindelijk de chef van de buitenlandredactie. In tegenstelling tot de katholieke vakbondskrant de Volkskrant wist De Tijd in de jaren zestig niet de jonge generatie aan te spreken en kon het ook niet het katholieke imago van zich af schudden. In 1974 werd De Tijd als dagblad opgeheven. Het ging verder als weekblad. Arie Kuiper werd de eerste hoofdredacteur.

Bij uitgever VNU bleef de krant een vreemde eend in de bijt. Kuiper wist De Tijd naar het midden te loodsen, maar een commercieel succes werd het niet. In 1990 volgde de fusie met de Haagse Post tot HP/De Tijd. Kuiper vertrok. Hij bouwde een freelancebestaan op dat onder meer leidde tot de publicatie van een veel geprezen biografie over Abel Herzberg.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden