‘Katholicisme is geen politieke ideologie’

Paus Benedictus XVI heeft de hiërarchie van de katholieke kerk in Latijns-Amerika opgeroepen zich niet onledig te houden te houden met politiek of ideologie....

De paus deed zijn oproep zondag tijdens de mis die hij opdroeg in Aparecida, op de laatste dag van zijn bezoek aan Brazilië. Enkele uren later opende hij in het bedevaartsoord in de staat Sao Paulo de vijfde algemene bisschoppenconferentie van Latijns-Amerika (Celam). Drie weken lang zullen de bisschoppen samen met een tiental door de paus uit het Vaticaan meegebrachte kardinalen discussiëren over het antwoord van de kerk op het op grote schaal overlopen van de gelovigen naar evangelische kerken en sekten.

Hoewel de kerkleiders zich niet met politiek dienen te bemoeien, stond de openingstoespraak van de paus tot de bisschoppen bol van de politieke referenties. Bento XVI, zoals hij in Brazilië wordt genoemd, waarschuwde voor de gevaren van de globalisering en hekelde de neoliberale economische politiek van de afgelopen decennia die veel armoede heeft gebracht. Bovendien sprak de paus zijn bezorgdheid uit over nieuwe regeringen in Latijns-Amerika die een vorm van autoritarisme tonen ‘waarvan wij dachten dat die overwonnen was’. Een duidelijke verwijzing naar de presidenten van Venezuela en Argentinië, die in een heftige verbale strijd met de plaatselijke katholieke kerk zijn verwikkeld.

Het Vaticaan kan niet met de armen over elkaar toekijken hoe het aantal gelovigen in Latijns-Amerika in hoog tempo vermindert. Het hoofddoel van de vijfde Celam is dan ook de her-evangelisatie van het continent. Benedictus herinnerde eraan dat zijn voorganger Johannes Paulus II al opriep tot een nieuwe evangelisatie, ‘en ik bevestig dit’. Om dit doel te bereiken dient de kerk zich ook meer te bekommeren om de sociale misstanden, aldus de paus. Maar dat betekent niet ruimte geven aan stromingen als de Bevrijdingstheologie, die Joseph Ratzinger als kardinaal en leider van de Congregatie voor de Geloofsleer (voorheen de Inquisitie) vóór zijn pausschap met wortel en tak heeft uitgeroeid.

Aan de her-evangelisatie moet elke katholiek zijn steentje bijdragen, maar de kerk doet niet aan ‘zieltjeswinnerij’, zei de paus. Vrijdag verhief hij de eerste Braziliaan tot de status van heilige. De heiligverklaring maakt deel uit van de strategie om de Brazilianen binnen de katholieke kerk te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden