Kathedraal Keulen in donker uit protest tegen anti-islambeweging Pegida

De kathedraal van Keulen is vanavond niet verlicht als de protestmars van de Duitse anti-islambeweging Pegida voorbij trekt. Met de verduistering van de hoogste kathedraal ter wereld neemt de kerkorganisatie afstand van het protest waaraan ook aanhangers van extreemrechts deelnemen.

Pegida-demonstratie bij de opera in Dresden. Beeld reuters

In oktober dook Pegida (Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland) voor het eerst op in Dresden. De betogers uiten naar eigen zeggen vreedzaam hun afkeer van de 'overvreemding' van Duitsland. Daarmee doelen ze op buitenlandse invloeden die Duitsland zouden bedreigen.

De bijeenkomsten, die steevast op maandagavonden worden georganiseerd, trekken alsmaar meer mensen. Op de laatste manifestatie, de maandag voor kerst, kwamen 17.500 mensen af. In navolging van Dresden worden vanavond 'vreedzame' maandagavonddemonstraties georganiseerd in Berlijn en bij de kathedraal in Keulen.

De opkomst van Pegida zorgt voor opschudding in Duitsland. De betogingen tegen buitenlandse invloeden en 'islamisering' lokken vaak grote betogingen van tegenstanders van de protestbewegingen uit. Het fenomeen ontlokte zelfs een reactie van bondskanselier Angela Merkel. Tijdens haar nieuwjaarstoespraak drukte ze haar landgenoten op het hart niet deel te nemen aan de wekelijkse anti-islambetogingen in Dresden. 'De organisatoren van de demonstraties worden gedreven door vooroordelen en vreemdelingenhaat', zei Merkel.

Toeristen voor de kathedraal in Keulen. Beeld epa

'Naast wie loop je?'

De kerkleiding van de kathedraal in Keulen sluit zich met het omzetten van de lichtschakelaar aan bij de tegenstanders van Pegida. Ze zijn van mening dat Pegida bestaat uit een zeer uiteenlopende groep mensen: naast mensen uit het sociale midden ook racisten en extreemrechts-sympathisanten. 'Door het licht uit te doen willen we de deelnemers doen stilstaan en aan het denken zetten', zei kerkleider Norbert Feldhoff tegen persbureau Reuters. 'We dagen ze uit om te bedenken naast wie ze eigenlijk lopen.' Eerder deed de opera van Dresden de lichten al eens uit tijdens een protest.

Ondanks het verzet blijkt Pegida een grote schare aanhangers te hebben. Uit een opiniepeiling van donderdag blijkt dat een op de acht Duitsers zou meelopen met een Pegida-mars als die in hun eigen stad wordt gehouden. Duitsers maken zich met name zorgen over het grote aantal asielzoekers dat Duitsland binnenkomt. In 2014 waren dat er 200 duizend, vier keer zoveel als in 2012.

Anti-anti-mars

De burgemeester van Keulen roept stadgenoten op vanavond deel te nemen aan een demonstratie tegen Pegida. 'De Keulenaren moeten een duidelijk signaal afgeven tegen vijandelijkheid tegenover buitenlanders en tegen uitsluiting', aldus Jürgen Roters in zijn oproep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden