'Kat-en-muisspel' rond claim Slotervaartziekenhuis

Aysel Erbudak, voormalig bestuursvoorzitter van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis moet 1,7 miljoen euro terugbetalen aan haar voormalige werkgever. Maar of ze dat ook doet is zeer de vraag. Zij heeft haar vennootschap Meromi Participaties ontbonden, en blijkt zelf geëmigreerd naar Turkije.

Gerard Reijn
null Beeld anp
Beeld anp

De advocaat van het ziekenhuis, Mark Elkhuizen, noemt het een 'kat-en-muisspelletje' dat door Erbudak wordt gespeeld. Hij ontdekte de opheffing van Erbudaks bv en haar emigratie toen hij in het kader van andere procedures beslag wilde leggen op haar bezittingen, haar inkomsten en haar vorderingen. Nu ze in Turkije woont, wordt beslag leggen een stuk ingewikkelder. Volgens Elkhuizen is in Nederland alleen haar woning terug te vinden. 'Maar daar rust een hypotheek op, dus daar hebben we niets aan', zegt hij.

Daarmee lijkt de strijd om het Slotervaartziekenhuis steeds meer een demasqué van Erbudak te worden. In 2006 kochten zij en investeerder Jan Schram het ziekenhuis. Zij waren daarmee de eerste private ziekenhuisondernemers. Het leek een levensvatbare onderneming, totdat Schram in 2013 overleed. Kort daarop, in maart 2013, werd zij ontslagen en loopt sindsdien van procedure naar procedure. Het ziekenhuis is inmiddels in handen van die andere grote ziekenhuisondernemer, Loek Winter.

De flamboyante Erbudak was zelf de rechtszaak in Amsterdam begonnen. Zij vond dat ze volstrekt ten onrechte aan de kant was gezet. Zij eiste maar liefst 2,6 miljoen euro aan schadevergoeding voor haar 'kennelijk onredelijke' ontslag. Die eisen werden door de rechtbank afgewezen, maar de tegeneisen van het ziekenhuis werden grotendeels toegewezen.

Het vonnis lijkt een demasqué van Erbudak. Volgens de rechtbank gebruikte zij het ziekenhuis om haar privé-uitgaven en privé-investeringen te betalen.

Zo probeerde zij het medisch bedrijfje Beyond Medical over te nemen, en de kosten van rond 50 duizend euro liet ze door Slotervaart betalen. Ook de tickets voor een concert van Pearl Jam werden door het ziekenhuis betaald. Ze haalde ook voor in totaal 45 duizend euro cash uit de kluis van het ziekenhuis, en moet die terug betalen. Ze kocht het softwarebedrijfje Drimpy en liet het Slotervaart de rekening betalen: 250 duizend euro.

De duurste stunt dateert uit 2008. In dat jaar liepen Erbudaks pogingen om een vastgoedproject in Turkije te bemachtigen, spaak. Het ging om de bouw van een ziekenhuis plus een hotel voor patiënten en hun familie. Erbudak moest op voorhand een garantie storten en toen de deal afketste, was ze contractueel één miljoen kwijt. Dat loste ze op door het Slotervaart twee overboekingen te laten doen, elk van een half miljoen, met de omschrijving 'Voorschot zekerstelling aankoop goederen t.b.v. afdeling Radiologie'.

Aysel Erbudak 2011. Beeld anp
Aysel Erbudak 2011.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden