Kasteloze vrouw leidt regering in Noord-India

Een 39-jarige kasteloze vrouw is sinds zaterdag minister-president van Uttar Pradesh, een van India's belangrijkste deelstaten. De benoeming van Mayawati (zij gebruikt maar één naam) betekent een politieke doorbraak voor de Dalits, zoals de laagste groep in de kaste-hiërarchie zichzelf veelal noemt....

REUTER; AP

Reuter, AP

NEW DELHI

Mayawati behoort tot de Bahujan Samaj Party (Partij van de Onderdrukten). De BSP, een partij van kastelozen onder leiding van 'verlosser' Kanshi Ram, regeerde in Uttar Pradesh met de SP, een partij van lagere kasten. De coalitie scheurde nadat de SP vorige week door de BSP was beschuldigd van fraude bij tussentijdse verkiezingen in enkele districten. Vrijdag zouden leden van de SP partijgenoten van Mayawati hebben mishandeld.

Daarop trok de BSP haar steun aan de regering van minister-president Mulayam Singh (SP) in. Deze moest zijn ambt neerleggen. De partij van de Dalits verwierf vervolgens van de rechtse hindoepartij BJP gedoogsteun voor het vormen van een nieuwe regering.

Mayawati is een ex-onderwijzeres die op latere leeftijd rechten ging studeren. Zij staat bekend als een fel spreekster, die geen blad voor de mond neemt. Vorig jaar veroorzaakte zij een relletje door Mahatma Gandhi de 'grootste vijand van de Dalits' te noemen. Gandhi noemde de onaanraakbaren 'harijans' (kinderen van God).

BSP-leider Kanshi Ram zei zondag Mayawati te hebben uitverkoren als minister-president om haar te laten 'trainen' voor het premierschap van India. Volgend voorjaar zijn er parlementsverkiezingen in India. De politieke verhoudingen in Uttar Pradesh, met 140 miljoen inwoners de bevolkingsrijkste deelstaat, zijn altijd van grote invloed geweest op de nationale politiek. De lage kasten hebben de afgelopen vijf jaar sterk gewonnen aan politiek zelfbewustzijn. Voordien behoorden zij tot de natuurlijke achterban van de Congrespartij.

De krant Asian Age betitelde de benoeming van Mayawati als 'de kunst van het onmogelijke'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden