kasteel Zeeland

AMSTERDAM - Honderden kastelen hebben er ooit in de provincie Zeeland gestaan, maar er zijn er nog maar een stuk of drie van over. En de sporen en resten van al die overige kastelen zijn grotendeels bij de Watersnoodramp van 1953 uitgewist of overspoeld.

De Nederlandse Kastelenstichting en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland hebben nu alles in kaart gebracht in het Kastelenlexicon. Dit is een databank voor alle kastelen die ooit in Nederland gestaan hebben. Vanaf 1 april is het Zeeuwse gedeelte van het Lexicon beschikbaar. De onderzoekers vonden zo'n 285 objecten en terreinen.

Dat zoveel Zeeuwse kastelen lange tijd onvindbaar waren, komt volgens Ben Olde Meierink van de Kastelenstichting doordat in 1953 zoveel sporen zijn verdwenen. 'In Zeeland is alles met metersdikke klei bedekt. In de rest van Nederland vind je misschien nog een watertje of een weggetje dat op een oud kasteel duidt. Maar Zeeland is een compleet nieuw land geworden', stelt hij.

Systematisch zijn nu alle gegevens verzameld, en dat is belangrijk, om verdere schade in de toekomst te voorkomen. Olde Meierink: 'Als je een industrieterrein gaat ontwikkelen en je komt kastelensporen tegen, is het handig om te weten wat het precies is.'

Het Kastelenlexicon blijft ondertussen groeien: binnenkort wordt er beeldmateriaal toegevoegd. Ook twijfelgevallen zijn terug te vinden in de databank. In Zeeland staan nog drie echte kastelen: Moermond, Haamstede en Westhove.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden