Kassa

SOMMIGE deelnemers op de aandelenmarkten hebben een extreem goed jaar achter de rug. Niet de gemiddelde belegger: de indices van de beurzen van zowat de hele geïndustrialiseerde wereld gingen onderuit....

Wie hebben er in Nederland dan wel geprofiteerd van het slechte beursjaar 2000? Ten eerste de beurs zelf. Nog nooit gingen er zoveel transacties door de systemen van voorheen de AEX. De cijfers zijn nog niet bekend, maar reken maar de beurs een recordwinst heeft geboekt. En als de beurs een goed jaar heeft, dan profiteren ook andere bedrijven.

Zoals bijvoorbeeld Van der Moolen. Het hoekmansbedrijf maakte donderdag zijn resultaten bekend, en die liegen er niet om. Een operationele winststijging van 80 procent, daar kun je mee thuiskomen. Maar F. Böttcher, de directievoorzitter van Van der Moolen, weet waar een groot deel van die stijging vandaan komt: 'Wij zijn afhankelijk van volumes en volatiliteiten', erkent de topman. En zowel het aantal transacties als de beweeglijkheid van de aandelen hebben vorig jaar bepaald niet tegengezeten.

De afgelopen jaren heeft Van der Moolen zijn afhankelijkheid van de Amsterdamse beurs in stevig tempo afgebouwd. Inmiddels is het hoekmansbedrijf ook actief op vooraanstaande beurzen als Frankfurt, Londen en Zürich.

Maar het kroonjuweel van Van der Moolen is zijn positie op de New York Stock Exchange (NYSE), de meest prestigieuze aandelenbeurs ter wereld. Ongeveer tweederde van de bijna 1 miljard gulden die vorig jaar bij het hoekmansbedrijf binnen stroomde, was van Wall Street afkomstig.

Als het aan Böttcher ligt, neemt de aanwezigheid van Van der Moolen op de NYSE nog toe. 'Er is een grote consolidatie aan de gang onder de specialists (de hoekmansbedrijven van Wall Street, red.) Natuurlijk spelen we daar een rol in. We willen ons marktaandeel van de huidige 10 procent opvoeren naar tussen de 15 en de 20 procent.'

Net als Van der Moolen heeft ook Kas-Associatie zijn wortels in de Amsterdamse beurswereld. De beursbank draagt ervoor zorg dat transacties worden afgerekend en geadministreerd, en bewaart effecten voor zijn klanten.

En net als Van der Moolen profiteert Kas-Associatie van handelsvolumes. Hoe meer transacties er gedaan worden, hoe meer er afgewikkeld moeten worden, en hoe meer geld 'Kas-Ass' verdient. En ook J. von Balluseck, de bestuursvoorzitter van de Amsterdamse bank, moet toegeven dat wat volumes betreft het afgelopen jaar niet slecht was. 'De wind heeft vorig jaar hard in onze zeilen geblazen', zei Von Balluseck donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Wat heet: de nettowinst van de bank steeg met de helft ten opzichte van 1999.

Er zijn meer overeenkomsten tussen Van der Moolen en Kas-Associatie. Want ook de beursbank zoekt uitbreiding in het buitenland. Kas-Ass heeft een directe aansluiting op de beurzen van Londen en Frankfurt, en daar komen met de vorming van Euronext die van Parijs en Brussel bij. Nog maar 40 procent van de inkomsten komt uit Nederland, of 'place Amsterdam', in de terminologie van Von Balluseck.

Maar van een overstap naar de Verenigde Staten, die Van der Moolen al aan het begin van de jaren negentig maakte, wil Kas-Associatie niks weten. 'Amerika is een groot land, maar je hebt er niks aan', aldus Von Balluseck. 'Veel te veel verschillende beurzen en afwikkelingssystemen.'

De vraag is natuurlijk of het komende jaar net zo voorspoedig wordt voor Van der Moolen en Kas-Associatie als 2000. De voortekenen zijn niet gunstig. De economische groei neemt af, en het kan zomaar gebeuren dat de handelsvolumes op de beurs afnemen. 'Maar', zo zeggen Böttcher en Von Balluseck in koor, 'op mijn bedrijf heeft dat maar weinig invloed.' Van der Moolen zal door overnames en extra specialistencontracten blijven groeien, verzekert Böttcher, en Kas-Ass vangt het eventuele wegvallen van transacties wel op door meer bewaarloon op te strijken.

Geen vuiltje aan de lucht dus. Toch opvallend dat geen van beiden zich aan een winstprognose durft te wagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden