Kasparov zal Rusland voorlopig mijden

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Garry Kasparov, de Russische schaakkampioen die jarenlang te hoop liep tegen de almacht van president Poetin, blijft voorlopig weg uit Rusland uit vrees voor vervolging. Hij kondigde dit aan vlak voor het begin van een massaproces in Moskou tegen anti-Poetin demonstranten.

Kasparov maakte zijn besluit woensdag bekend in Genève, waar hij was om een VN-mensenrechtenprijs in ontvangst te nemen voor zijn 'langdurige en geweldloze strijd voor fundamentele mensenrechten in Rusland'. Kasparov was een van de oprichters van de oppositiebewegingen Het Andere Rusland (in 2006) en Solidariteit (in 2008).

Nadat hij in 2007 vijf dagen in de gevangenis zat na een demonstratie, verlegde hij zijn oppositiewerk meer naar het buitenland.

'Tot eind februari bleef ik heen en weer reizen, maar toen werd duidelijk dat ik onderdeel zou kunnen worden van het lopende onderzoek naar de activiteiten van politieke actievoerders', aldus Kasparov. In februari zou hij tweemaal voor ondervraging zijn opgeroepen door het Onderzoekscomite - een aparte poot van het justitiële apparaat die direct onder Poetin ressorteert - in verband met de zogeheten 'Bolotnaja-zaak'. Een woordvoerder zei donderdag echter dat er 'geen enkele belangstelling' voor Kasparov bestaat.

Kasparov zou vooral benauwd zijn dat het Onderzoekscomité hem reisbeperkingen zou kunnen opleggen zolang het onderzoek voortduurt. 'Ik heb grote twijfel of ik nog weg mag als ik terugkeer naar Moskou.' Ook de liberale topeconoom Goeriev week onlangs uit naar het buitenland na ondervraagd te zijn door het Onderzoekscomite.

Kasparov is tot dusver de bekendste activist die is gevlucht na de anti-Poetindemonstratie van 6 mei vorig jaar op het Bolotnajaplein. Een aantal andere activisten heeft al asiel aangevraagd en gekregen in Oekraïne en de Baltische staten. De activist Dolmatov, die naar Nederland uitweek, pleegde zelfmoord nadat zijn asielaanvraag was geweigerd.

Ondertussen is donderdag het eerste massaproces tegen twaalf van de in totaal bijna dertig verdachte 'Bolotnaja-arrestanten' begonnen in Moskou. Tien van de twaalf verdachten hoorden de aanklacht aan in een glazen kooi, het zogeheten 'aquarium'.

Russische activisten noemen het een showproces. 'Dit is een Stalin-achtig proces', zei Georgi Satarov, de co-auteur van een kritisch rapport van mensenrechtenactivisten naar de gebeurtenissen van 6 mei. 'Dit is wraak, een poging om door middel van angst de protestbeweging te onderderukken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden