Kasparov wil president worden van schaakfederatie

Het was te merken dat Gari Kasparov op bezoek was in Wijk aan Zee. Het perszaaltje in dorpshuis De Moriaan barstte bijna uit zijn voegen toen de oud-wereldkampioen zaterdagmiddag de journalisten te woord stond. De persconferentie van Levon Aronian, de glorieuze winnaar van het Tata-toernooi, trok een dag later heel wat minder belangstelling.

WIJK AAN ZEE - Kasparov (50) reist dit jaar de wereld rond om campagne te voeren. In augustus, tijdens de Olympiade in de Noorse stad Tromso, hoopt hij president van de wereldschaakbond FIDE te worden ten koste van de zittende voorzitter Kirsan Iljoemzjinov. Om de verkiezingen te winnen heeft hij de stemmen nodig van minstens 88 aangesloten nationale bonden. Goede contacten met de pers zijn daarom even belangrijk als een simultaanseance in Oman in ruil voor de steun van de oliestaat.


Toen Kasparov in 2005 afscheid nam van het topschaak, kondigde hij aan dat hij het gevecht zou aangaan met de Russische president Poetin. Die strijd is gaandeweg op een dood spoor beland. Zijn naam mag in het Westen nog altijd een symbool zijn van de oppositie tegen Poetin, in Rusland verwierf hij te weinig aanhang om een politieke factor van betekenis te worden.


Tegenwoordig woont Kasparov in New York. Naar Rusland zal hij voor de FIDE-verkiezingen niet terugkeren, omdat het risico te groot is dat zijn paspoort wordt ingenomen. Maar de betrokkenheid bij de ontwikkelingen in zijn vaderland blijft groot. Hij nam fel stelling tegen Poetins anti-homowetten en hij heeft vanaf de toewijzing van de Olympische Winterspelen aan Sotsji gewaarschuwd dat de handlangers van de president het project zouden misbruiken om hun zakken te vullen.


Maar tegen een boycot van de Spelen verzet hij zich. 'Een boycot is een middel dat politici dekt ten koste van de atleten. Politici staat maar een ding te doen: ze moeten wegblijven bij de openingsceremonie. Poetin heeft een foto nodig, denk aan het beeld van die andere dictator tijdens de Olympische Spelen in 1936.'


Voorlopig zal Kasparovs politieke strijd tegen Poetin ondergeschikt zijn aan een andere missie, de volgens velen onmogelijke opdracht FIDE-president te worden zonder de steun van de Russiche nationale bond, die trouw blijft aan Iljoemzjinov. Kasparov is ervan overtuigd dat hij desondanks kan winnen. 'Mijn kansen stijgen elke dag. Iljoemzjinov begint al nerveus te worden. Toen hij vernam dat Zuid-Afrika wellicht voor mij zou kiezen, is hij daar onmiddellijk campagne gaan voeren.


'Het is een groot voordeel dat de verkiezingen in Noorwegen worden gehouden. De Noorse organisatoren zullen erop toezien dat alles eerlijk verloopt. Nationale bonden die het zich niet kunnen permitteren een vliegticket voor hun gedelegeerde te betalen, krijgen de kosten vergoed van de Noorse regering. En niet, zoals in het verleden, van de FIDE in ruil voor een stem op Iljoemzjinov.'


Nadat de Nederlander Bessel Kok in 2006 met nipt verschil de verkiezingen had verloren van Iljoemzjinov, zei hij dat het onmogelijk was met fair play FIDE-president te worden. Volgens Kasparov is die uitspraak achterhaald door verbeteringen in het reglement. Gesjoemel met volmachten is nu onmogelijk gemaakt.


Toch heeft zijn 'eerlijke campagne' al schade opgelopen. Afgelopen dinsdag publiceerde de New York Times de tekst van een contract tussen Kasparov en de Singaporees Ignatius Leong. Daaruit blijkt dat Leong een half miljoen dollar (365 duizend euro) van Kasparovs verkiezingsteam zal ontvangen in ruil voor de stemmen van minstens tien Aziatische landen.


Met hulp van de bevriende Chessbase-website heeft Kasparov getracht de geur van corruptie weg te nemen. Hij publiceerde de tekst van een tweede, later opgesteld contract met Leong, waarin is vastgelegd dat het aan hem overgemaakte bedrag bestemd is voor de promotie van het schaken in Azië. Volgens Kasparov bewijst hij zo dat zijn campagne transparant is. Anderen noemen het een poging de schade te beperken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden