Kasparov ontsnapt aan tweede nul

In de schaaktweekamp om de wereldtitel in Londen is Gari Kasparov ontsnapt aan een tweede nederlaag. Ruim vijftig zetten lang hield Vladimir Kramnik de kampioen in de houdgreep maar in het zesde speeluur liet de uitdager los....

Voor de tweede maal moest Kramnik genoegen nemen met de complimenten van de commentatoren maar niet met het welverdiende volle punt. 'Kramnik speelt als Karpov in zijn beste tijd, alleen is hij een betere versie van Karpov', zei de Engelse grootmeester Hodgson halverwege de partij. Het waren mooie woorden die een paar uur later weinig waard bleken te zijn. Karpov was in zijn beste tijd gewend genadeloos gebruik te maken van zijn kansen.

Het ziet ernaar uit dat de partijen soms net iets te lang duren voor Kramnik. De eerste vijftig zetten speelt hij vlekkeloos. Hij won de tweede partij - na 41 zetten - en wist in de vierde en zesde ontmoeting Kasparov aan de rand van de afgrond te brengen.

Maar in het zesde speeluur, tussen de 50ste en de 60ste zet, sluipt twijfel in zijn spel. Tweemaal was die groot genoeg om Kasparov uit wanhopige positie terug te laten komen.

In het eerste deel van de partij liet Kramnik zich gisteren opnieuw van zijn beste zijde zien. Ditmaal stuurde hij nu eens niet aan op snelle dameruil. In plaats daarvan besloot hij Kasparov te testen in een zwaar gevecht met alle stukken op het bord. En hij bleek berekend op zijn taak. Soeverein handhaafde hij het initiatief en telkens als Kasparov zich leek te hebben losgewerkt kwam hij met een briljante manoeuvre die de aanval vasthield.

Tot de vijftigste zet ging alles goed. Toen Kramnik met een serie prachtige manoeuvres een pion veroverde, leek zijn tweede overwinning een kwestie van tijd. Maar net als in de vierde partij liet Kramnik het in het zesde speeluur afweten.

Misschien was de stelling moeilijker te winnen dan de toeschouwers dachten, misschien nam de vreugde over de naderende overwinning te vroeg bezit van hem.

Hoe het ook zij, Kramnik liet de opgesloten dame van zijn tegenstander binnendringen in zijn stelling. Weliswaar veroverde hij een tweede pion maar hij kreeg niet de kans de vruchten van dat gewin te plukken.

Toen bij de zestigste zet de tweede tijdcontrole was bereikt, kreeg Kramnik de rekening gepresenteerd. Hij moest genoegen nemen met remise door zethaling, Kasparov had inmiddels te veel tegenspel.

Kramnik bevindt zich nu op een gevaarlijk punt. Een lange match pleegt zich in golfbewegingen te voltrekken waarin de spelers om beurten het initiatief hebben. De eerste zes partijen waren overduidelijk voor Kramnik maar zijn voorsprong is niet groot genoeg. Het kan niet anders of Kasparov zal moed putten uit de twee ontsnappingen die hem zijn gelukt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden