Kasparov laat even zien wie de baas is

De aankondiging van een rapidmatch tussen Gari Kasparov en de Europese kampioen Zurab Azmaiparasjvili verstoorde even mijn wereldbeeld...

Gert Ligterink

Hoe kon het gebeuren dat juist die twee vrijwillig tegenover elkaar gingen zitten? Als ik gehoord had dat Jan Timman en Loek van Wely van plan waren samen te gaan kamperen, zou mijn verbazing niet groter zijn geweest.

Kasparov en Azmaiparasjvili hebben een lange relatie achter de rug. Zo'n vijftien jaar geleden waren ze goed bevriend en tijdens de WK-tweekamp tegen Karpov in New York/Lyon in 1990 was de Georgische grootmeester chef van Kasparovs secondantenteam.

In het tijdschrift New in Chess vertelde Azmaiparasjvili onlangs hoe ernstig zijn trouw aan Kasparov aan de vooravond van die tweekamp op de proef werd gesteld. Door figuren uit de Moskouse mafia, die weddenschappen op de match hadden afgesloten, werd zware druk op hem uitgeoefend om Kasparovs openingsgeheimen prijs te geven.

Eerst werd hem geld geboden en toen dat niet hielp, werd zijn appartement in Georgië in brand gestoken. Na tussenkomst van Kasparov, wiens macht in die dagen blijkbaar uitzonderlijk groot was, hielden de bedreigingen op.

Maar de vriendschap tussen Kasparov en zijn meesterknecht hield geen stand en bekoelde definitief toen Azmai in 1995 het beruchte spooktoernooi in het Macedonische Strumica won met een score van zestien punten uit achttien partijen. Kasparov onstak in grote woede toen hij vernam dat een paar door hem ontworpen openingsnieuwtjes juist in dat alom verketterde toernooi door zijn voormalige secondant in de praktijk waren getest.

Inmiddels is de wond in de vriendschap geheeld. Volgens Azmaiparasjvili besloten Kasparov en hij twee jaar geleden het verleden te laten rusten. Sindsdien heerst een gewapende vrede tijdens welke het heel goed mogelijk blijkt elkaar aan het bord te bestrijden.

Afgelopen maandag was het zo ver en betrokken Kasparov en Azmaiparasjvili hun stellingen in Gerapotamos op Kreta voor twee rapid-en vier blitzpartijen. Over het resultaat kunnen we kort zijn: Kasparov legde Azmaiparasjvili over de knie en won met 5,5-0,5. De basis voor Azmai's ineenstorting werd gelegd in de eerste rapidpartij:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden