Kasparov gesterkt door blitz-succes

Gari Kasparov heeft de eerste rustdag van het Hoogovenstoernooi gebruikt om orde op zaken te stellen. Maandagavond dwong hij diep respect af door in een snelschaaktoernooi de vloer aan te vegen met de andere wereldtoppers....

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

WIJK AAN ZEE

Het sinds vorig jaar traditionele 'Hoogovens Blitz', een snelschaakwedstrijd voor de deelnemers in de invitatiegroep om een prijzenpot van 20.000 gulden, betekende voor sommige deelnemers een zware aanslag op het toernooiritme. Timman en Yermolinsky, de oudsten en misschien niet toevallig de enigen die een dag later verloren, zagen er na afloop uit alsof zij waren gemangeld. Jeroen Piket vertelde dat hij 's nachts in zijn dromen nog heel lang had doorgevluggerd.

Maar Kasparov had nergens last van. Met een score van 10,5 uit 13 won hij superieur de eerste prijs, anderhalf punt voor Anand en Ivantsjoek die hij allebei versloeg. Kasparov verloor alleen van de voor Sjirov ingevallen Manuel Bosboom op wiens in Nederland genoegzaam bekende snelschaakcapaciteiten de wereldkampioen zich lelijk verkeek.

De terugschakeling naar het klassieke schaak kostte Kasparov gisteren geen moeite. Alex Yermolinsky, Amerikaans kampioen in 1996, vocht verbeten terug na een mislukte opening maar kon de geleden schade niet helemaal herstellen. Hij verzeilde in een eindspel waarin een manke witte loper geen partij was voor een dartel rondhuppelend zwart paard. Die ongelijke strijd kon hij op den duur niet volhouden.

Viswanathan Anand gaf met spijt zijn eerste halve punt af aan de van een zware kiespijn herstellende Alexei Sjirov. Het zag ernaar uit dat Sjirov met een slechte loper tegen een sterk paard hetzelfde lot zou treffen als Yermolinsky tot hij onverwachts de gelegenheid kreeg tot een bevrijdend kwaliteitsoffer. De muziek was meteen uit de stelling en het gevecht eindigde met eeuwig schaak.

Met een brede grijns vertelde Anand dat hij er weinig aan had kunnen doen: 'Ik zag Sjirovs offer aankomen, wist hoe ik het kon verhinderen maar plotseling deden mijn handen een zet die mijn hoofd hen had verboden. Dan sta je natuurlijk machteloos.'

De meeste andere remisemakers waren tevreden met het resultaat van hun dagtaak. Kasimdzjanov en Sokolov hielden elkaar voorzichtig in evenwicht en Topalov en Kramnik speelden op hoog niveau door tot het bord leeg was. Dimitri Reinderman verloste zich zelf van de hatelijke nul door ruim stand te houden tegen Svidler.

Minder voldaan was Loek van Wely die in een prachtstelling tegen Ivantsjoek zijn kansen onbenut liet. Na afloop legde het Oekraïense genie geduldig uit hoe hopeloos hij had gestaan en hoe Van Wely hem had kunnen raken waar hij maar wilde. Misschien was dat wat al te zwart gezien, maar toch zal Van Wely zal niet snel opnieuw zo'n kans krijgen om de skalp van de Hoogovenswinnaar van 1996 te veroveren.

Piket versloeg Timman in een vorstelijke aanvalspartij die door de toeschouwers terecht werd bekroond met de dagprijs. Juist toen Timman zich opmaakte voor een hinderlijk bezoek aan de vijandelijke koning, werd hij getroffen door een correct en in alle varianten winnend stukoffer van Piket. Even later eindigde de partij met mat, een passende afsluiting die Timman zich slechts had kunnen besparen door te vluchten in een kansloos eindspel met een pion minder.

Pal onder het erepodium is gisteren ook de tweede grootmeestergroep begonnen. Twaalf spelers strijden daarin om een toegangsbewijs voor het hoofdtoernooi van volgend jaar. Friso Nijboer en John van der Wiel zetten een nuttige eerste stap met goede overwinningen op respectievelijk Jeroen Bosch en de Oekraïner Brodsky.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden