Kasparov dicht bij unieke trilogie in Wijk aan Zee

Het eerste grote succes van Gari Kasparov in zijn tweede leven als ex-wereldkampioen is aanstaande. Een zwaarbevochten zege op Jan Timman én een nederlaag van concurrent Alexei Sjirov bezorgden Kasparov twee ronden voor het einde van het Corustoernooi een vol punt voorsprong....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Even gloorde vrijdagmiddag de hoop op een superspannende ontknoping van het toernooi. Sjirov werd weggevaagd door een ontketende Ivantsjoek en Kasparov stond slecht tegen Timman. Was het te veel gevraagd te hopen op een nerveuze massasprint waarin ook achtervolger Morozevitsj zich nog zou kunnen mengen?

Aan het eind van de dag bleek dat die hoop ijdel was geweest. Na voorbeeldig voorbereidend werk leverde Timman alleen nog matige en soms zelfs uitgesproken zwakke zetten af. Kasparovs stelling knapte zienderogen op en toen de tijdcontrole bij de 40ste zet was bereikt, stond hij op de rand van winst.

De zware strijd had Timman zo vermoeid dat de decorwisseling hem kennelijk was ontgaan. Hij bood remise aan wat door een verbaasde Kasparov resoluut werd afgeslagen. Toen hij een paar zetten later opgaf, begreep Timman hoezeer hij zich had vergist.

Even belangrijk als het eigen succes was de hulp die Kasparov ontving van Vassili Ivantsjoek. De Oekraïense kunstenaar, in 1996 winnaar in Wijk aan Zee, liet geen spaan heel van Sjirov in een partij die na een flitsend begin niet lang leek te gaan duren. Maar met de moed der wanhoop beet Sjirov zich vast in zijn aan alle kanten verzwakte stelling. Hij bouwde nog een broze verdedigingslinie op die pas na veertig zetten bezweek.

Aangezien Alexander Morozevitsj met een remise tegen Topalov geen vorderingen maakte, was de strijd daarmee beslist. Het gaat in de laatste ronden om het gevecht om de tweede prijs. Na een gemakkelijke zege op Piket kan ook FIDE-wereldkampioen Anand zich daarin nog mengen.

De ronde begon met een korte remise tussen Vladimir Kramnik en Peter Leko die op zijn minst omstreden mag worden genoemd. Leko was ziek en kon eigenlijk niet spelen. De Hongaar lijdt onder de gevolgen van een onvoldoende behandelde infectie die hij anderhalve maand geleden opliep tijdens het FIDE-WK in New Delhi.

Kramnik besloot de patiënt niet te kwellen en bood na een paar zetten remise aan. 'Omdat er voor mij geen sportief succes in deze partij te behalen is', zo verklaarde hij. Leko's manager benoemde Kramnik prompt tot de aardigste en sportiefste schaker die op deze wereld rondloopt maar niet iedereen dacht er zo over.

Vandaag is Leko nog steeds ziek maar hij wordt wel geacht aan te treden tegen Morozevitsj die in geval van een wonder - een nederlaag van Kasparov tegen Van Wely - het toernooi nog zou kunnen winnen. Maar wat moet Morozevitsj nu Kramnik een voorbeeld heeft gesteld? Hopelijk trekt hij zich er niets van aan en denkt hij op tijd aan de oude regel: een zieke schaker is een onsportieve schaker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden