Kas-Ass zag code-rekeningen door de vingers

De FIOD verdenkt beursbank Kas-Associatie van betrokkenheid bij de beursfraudezaak. Justitie vindt vervolging niet nodig. Raadsels rond de 'Mississippi-constructie' en coderekeningen Ascot, Columbus en Sierra....

Kloek en duidelijk trekt rechercheur E. van Dijk van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) zijn conclusie: 'Het vermoeden is ontstaan dat de Kas-Associatie (...) betrokken is bij valsheid in geschrifte en mogelijk deelnemer is aan een criminele organisatie.'

Het verbaal dat Van Dijk op 10 maart 1998 opmaakt is mede gebaseerd op een interne notitie gericht aan L. Vis, onderdirecteur van de Kas-Associatie, een in effectentransacties gespecialiseerde beursbank. Alvorens zijn conclusie op papier te zetten heeft Van Dijk Vis nog over de kwestie gehoord, als verdachte welteverstaan. Vis is te verstaan gegeven dat hij het recht heeft om te zwijgen.

Toch houdt de Kas-Associatie bij hoog en laag vol dat de bank nooit verdacht is geweest in het inmiddels roemruchte beursfraude-onderzoek. Ook de verklaring van Vis is omstreden. Waarom is niet duidelijk, maar de directie van de bank heeft geweigerd om de verklaring van Vis te ondertekenen. 'Dat hoeft ook niet', stelt een woordvoerder van de Kas-Associatie. 'Wij hebben de FIOD slechts informatie verschaft. We werden immers niet verdacht.'

De Kas-Associatie, Kas-Ass voor intimi aan het Beursplein, schermt met een verklaring van officier van justitie H. de Graaff die drie dagen na het verbaal van de FIOD-rechercheur - we spreken 13 maart 1998 - telefonisch aan de Kas-Ass laat weten dat de verdenking van de FIOD op een vergissing berust.

Jammer voor Van Dijk, maar einde verhaal voor de Kas-Ass.

Toch niet. De advocaten van een aantal andere verdachten willen nu weten waar de beslissing van De Graaff op is gebaseerd. Hier is sprake van willekeur en schending van het gelijkheidsbeginsel, vinden zij. Hun stelling vindt vaste grond in het dossier.

De notitie van de Kas-Ass, die de FIOD bij een huiszoeking in september 1997 in beslag heeft genomen, is opgesteld naar aanleiding van een verzoek over 'sub-rekeningen' die Dirk de G. wil onderbrengen bij de beursbank. Dirk de G., actief vanuit Zwitserland, is een oude bekende van de Kas-Associatie. Samen met beurscoryfee Adri S. heeft hij al jarenlang tientallen subrekeningen lopen bij de Kas-Ass.

Adri S. en Dirk de G. zijn goede klanten, maar toch worden er begin jaren negentig vragen gesteld over de manier waarop zij de code-rekeningen van hun bedrijf Mississippi gebruiken. Het vermoeden bestaat dat er op deze manier geld aan het zicht van de fiscus wordt onttrokken. 'In hoeverre levert dit reeds de schijn dat er van fiscale constructies sprake is', vraagt de Kas-Ass zich af in de gewraakte interne notitie. Ook de vraag wat de verantwoordelijkheid is van de Kas-Ass wordt aan de orde gesteld.

Duidelijk is dat de beursbank met de rekeningen in de maag zit. 'Wat is dat voor geld', wilde de bank weten met het oog op strengere regelgeving. Maar een goede klant laat je niet vallen. Besloten wordt om de dienstverlening aan Mississippi niet meer uit te breiden maar de bestaande dienstverlening te handhaven. Ondanks het feit dat de Kas-Ass niet beschikt over de benodigde vergunning voor de Mississippi-constructie en strijdig is met een interne richtlijn die vanaf 1988 bepaalde dat de bank iedere rekeninghouder persoonlijk moest kennen.

De vraag is of de bank daarmee niet willens en wetens heeft meegewerkt aan belastingontduiking, het verwijt dat Dirk de G. en Adri S. wordt gemaakt.

Zo vindt de FIOD bij huiszoeking bij de Kas-Ass overeenkomsten uit 1991 met klanten die de beursbank slechts kent via codenamen als Arlon, Ascot, Columbus of Sierra. Ook vindt de FIOD een brief van Dirk de G. uit 1994 over het overhevelen van een aantal coderekeningen naar nieuwe rechtspersonen van De G. Of, en zo ja wanneer, de Kas-Associatie helemaal is opgehouden met de diensten aan Mississippi wordt uit het dossier niet duidelijk.

Maar er is meer. Uit het dossier blijkt ook dat er tot 1994 met regelmaat forse bedragen contant geld worden gestort en opgenomen van de Mississippi-rekeningen. Bedragen tussen de honderd- en tweehonderdduizend zijn geen uitzondering. Ook hier is niet duidelijk of de contante geldstroom na de invoering van de witwaswetgeving in 1994 is opgedroogd.

De Nederlandsche Bank (DNB) weigert de raadsels rond de rol van de Kas-Associatie op te lossen. Integriteitsfunctionaris Van Driel van DNB wil vragen van de onderzoeksrechter over de relatie tussen de Kas-Ass, Adri S. en Dirk de G. niet beantwoorden met een beroep op zijn geheimhoudingsplicht. De rechtbank beslist binnenkort of DNB zich daarop mag blijven beroepen.

Mogelijk wordt het Mississippi-raadsel opgelost met de publicatie van de geheime gespreksverslagen tussen De Nederlandsche Bank, de FIOD en Justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden