Kas-Ass is opnieuw inzet van strategisch gevecht

Beursbank Kas-Associatie (Kas-Ass) wordt opnieuw de inzet van een strategisch gevecht. De Kas-Ass wil de clearingactiviteiten voor optiehandelaren afstoten, maar de grote beurspartijen gunnen elkaar de overname niet....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De clearingafdeling van de Kas-Ass doet de administratieve afwikkeling van effectentransacties. Volgens het meest waarschijnlijke scenario verkoopt de Kas-Ass een deel van de in financiële problemen geraakte dochter Kas Clearing aan een grote financiële instelling die daardoor een kijkje in de keuken bij concurrenten krijgt.

Een maand geleden moest de Kas-Associatie verliesgevende handelsposities overnemen van een van zijn klanten, marketmaker en hoekman Coffeng & Co. De verliezen worden geschat op 75 miljoen gulden, ongeveer de gehele winst die de Kas-Ass dit jaar hoopte te maken. Dat leidde begin december tot de voor de hand liggende mededeling dat de bank zijn activiteiten in de optiehandel zou heroverwegen. Het betreffende onderdeel, Kas Clearing, droeg vorig jaar met 4,7 miljoen gulden voor maar 10 procent bij aan de nettowinst.

Vorige week liet de Kas-Ass weten definitief af te willen van de clearing. Het gaat om twee activiteiten: het administratief begeleiden en afwikkelen van transacties op de optiebeurs, en het financieren ervan. Naast de Kas-Ass zijn er nog vier partijen actief in die sector: ING (met Extra Clearing), ABN Amro, MeesPierson (voor Fortis) en Bank Labouchere. Het zijn stuk voor stuk kandidaten om de door Kas-Ass gewenste 'brede samenwerkingsverbanden' mee aan te gaan, maar een snelle overeenkomst ligt niet voor de hand.

Naar verluidt dreigt er rond Kas Clearing een patstelling te ontstaan zoals die twee jaar geleden rond de hele Kas-Associatie ontstond. De bank was oorspronkelijk eigendom van de leden van de Vereniging voor de Effectenhandel. Toen die vereniging 1 januari 1997 werd opgeheven (de Amsterdamse Effectenbeurs werd op die dag een gewoon bedrijf) konden de grote financiële instellingen het niet eens worden over wie de Kas-Ass kon overnemen. De financiële kracht en macht van de beursbank is weliswaar beperkt, maar aangezien 'de hele beurs' bij de Kas-Ass bankiert, is de strategische waarde groot.

Daarbij gaat het met name om de bewaaractiviteiten, de custody. De Kas-Associatie bewaart en beheert effectenportefeuilles ter waarde van vele miljarden guldens. Inzicht in die portefeuilles geeft inzicht in wat grote beurspartijen doen en laten en die kennis wordt van veel belang geacht. De grote Nederlandse banken gunden elkaar de Kas-Ass niet en stonden ook niet toe dat de bank aan een buitenlandse instelling werd verkocht. Vervolgens zijn de aandelen van de bank 'uitgedeeld' aan bijna alle geïnteresseerde partijen.

Een overname van de activiteiten van Kas Clearing kan dienen als een Paard van Troje voor de verovering van de hele bank, zo melden ingewijden nu. En dat zou een grote druk leggen op de besprekingen die gevoerd worden.

Een alternatieve oplossing is dat de clearingbank van de Kas-Ass door marketmakers - handelaren voor eigen rekening - zelf wordt voortgezet. Anderen achten de kans daarop uitgesloten, gezien de regels over de scheiding van verschillende activiteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden