Kas-Ass denkt los te komen van effectenbeurs

De Kas-Associatie (Kas-Ass), de bank die de administratief-financiële dienstverlening aan de effectenhandel verzorgt, denkt op termijn los te komen van de Amsterdamse beurs....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

'Bij de beurs is een verandering van dat belang momenteel niet aan de orde. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat dat, als de nieuwe figuur van de Vereniging en de beurs er staat, een thema kan worden', zei directeur F. von Balluseck, in een toelichting op het jaarverslag.

In verband met de voorgenomen verzelfstandiging van de beurs is discussie ontstaan over het vermogen van de Vereniging. Na de omvorming van de beurs in een holding zou dat vermogen 250 miljoen gulden kunnen beslaan. De 1,7 miljoen aandelen van de Kas-Ass die de Vereniging heeft, hebben, tegen de slotkoers van vrijdag, een beurswaarde van ruim 100 miljoen gulden.

Afgelopen week pleitte Labouchere-directeur J. Streppel ervoor dat de Vereniging het overtollig vermogen zou uitkeren aan de leden. J. Krant, van Kempen & Co, wees erop dat het geld goed gebruikt kan worden voor een mogelijke overname van de optiebeursfusie door de effectenbeurs. De Kas-Ass, die geen lid is van de Vereniging, en de beurs willen zich niet in deze discussie mengen.

Von Balluseck merkte gisteren echter op dat hij zijn bedrijf liever niet meer in één adem met de beurs genoemd hoort. 'Wij worden te veel geassocieerd met de afwikkeling, het effectenverbruikleen, financieel liquiteitenbeheer, hoeklieden en commmissionairs in het binnenland.'

Hij hoopt dat de aandelen die de Vereniging houdt bij een eventuele verkoop ook weer in 'neutrale' handen komen. Daarbij denkt de directeur aan pensioenfondsen of andere institutionele beleggers. Dat is nodig omdat de Kas-Ass diensten verleent die te nauw betrokken zijn bij de activiteiten van de andere banken. 'Het beurslidmaatschap is een neutrale verankering en past goed bij het neutrale karakter van onze dienstverlening.' Om die neutraliteit te waarborgen beschouwt Von Balluseck het als een goed alternatief om de aandelen te spreiden over een groot aantal financiële partijen.

Na de tegenvallende resultaten vorig jaar, in februari maakte het bedrijf al bekend dat de winst was gedaald van 19,1 miljoen gulden naar 14,6 miljoen, ziet de Kas-Ass het nu weer minder somber in. 'Het eerste kwartaal vergaat het ons veel beter', aldus de directeur die voor 1996 een positieve winstontwikkeling verwacht. Om het optimisme te onderstrepen keert het bedrijf een onveranderd dividend van 3,60 gulden per aandeel uit. Dat komt voor de Vereniging neer op ruim 6 miljoen gulden, waarmee de Kas-Ass goed is voor bijna de helft van de inkomsten in 1995.

Oorzaken voor de mindere gang van zaken vorig jaar waren de decimering van het aantal hoeklieden en de reorganisatie van het handelssysteem op de beurs vanaf het vierde kwartaal van vorig jaar. 'Dat hebben we onderschat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden