Karzai wil Taliban betalen om wapens neer te leggen

De Afghaanse president Hamid Karzai wil strijders van de Taliban met geld en werk overhalen om de wapens neer te leggen.

ANP/AFP

Hij zei dat vrijdag tegen de Britse omroep BBC.

De internationale gemeenschap moet het programma financieren. Volgens Karzai zullen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië volgende week tijdens een internationale conferentie in Londen naar buiten brengen dat ze het plan steunen. Beide landen zouden van mening zijn veranderd. In het verleden zouden ze een dergelijk plan nog hebben afgewezen. Japan zou bereid zijn geld in het programma te steken.

Grondwet


Talibanstrijders die de Afghaanse grondwet accepteren, komen voor het project in aanmerking, aldus de president. Aanhangers van Al Qaida en andere terreurgroepen zijn uitgesloten van de regeling. De opstandelingen die op het plan ingaan, krijgen naast werk ook bescherming. Verder zullen ze volgens de president de kans krijgen om weer terug te keren in hun oude gemeenschap.

De Taliban betalen hun vrijwilligers meer dan de Afghaanse autoriteiten hun militairen en agenten kunnen betalen. Zij hebben de afgelopen jaren de strijd tegen het Afghaanse veiligheidsapparaat en de buitenlandse troepen flink opgevoerd. Volgens Karzai is oorlog niet de enige manier om een eind te maken aan de huidige toestand en moet er verzoening en een gedegen vredesproces komen.

Karzai


De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, omschreef de Taliban onlangs als een onderdeel van de Afghaanse ‘politieke structuur’, maar om in de toekomst een rol te gaan spelen moeten de rebellen de wapens neerleggen.

Karzai staat onder zware druk na de gemankeerde presidentsverkiezingen van augustus. Het Westen wil onder meer dat hij een einde maakt aan de wijdverbreide corruptie. Hij erkende in het BBC-gesprek dat zijn positie is verzwakt. Maar hij voegde eraan toe: ‘Waar het om legitimiteit gaat, heeft Afghanistan de afgelopen acht jaren misschien wel de meest legitieme regering ooit gehad’.

Een Taliban-strijder toont zijn wapens en explosieven (AFP) Beeld AFP
Een Taliban-strijder toont zijn wapens en explosieven (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden