Karzai waardeert Nederlands optreden bij Chora

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft veel waardering voor het Nederlandse militaire optreden tegen de Taliban in het stadje Chora in de Afghaanse provincie Uruzgan....

Ook de leiding van de ISAF-macht van de NAVO in Kabul toonde veel respect voor de bereidheid van Nederland om te vechten en daarin effectief te zijn, aldus de minister. ‘De scepsis die internationaal soms bestond over Nederland, is weg.’

Uit alles bleek volgens de Nederlandse bewindsman dat Karzai geen kritiek wenste te geven op de Nederlandse militairen.

Uit alles bleek volgens de Nederlandse bewindsman dat Karzai geen kritiek wenste te geven op de Nederlandse militairen. ‘Integendeel’, zei Van Middelkoop. Ook heeft de president volgens hem geen woord van kritiek geuit met betrekking tot de enkele tientallen burgers in Chora die zijn gedood. Er lopen vier onderzoeken naar het verloop van de strijd en de slachtoffers.

Nederlandse militairen vochten vorige maand samen met honderden Afghaanse militairen een zware strijd uit in de Baluchi-vallei en het aangrenzende Chora. De Taliban hadden een grootscheepse aanval ingezet die duurde van 16 tot en met 19 juni. Op die dag konden de militairen de extremistische moslimrebellen verjagen met behulp van luchtsteun.

Verder heeft Van Middelkoop in zijn gesprekken met Karzai en Wardak de politieke wil gezien om meer Afghaanse militairen naar Uruzgan te sturen. De regering in Kabul deed deze toezeggingen al vaker, maar er zijn nog steeds veel te weinig militairen.

Van Middelkoop heeft er nu vertrouwen in dat het de komende maanden echt gaat gebeuren. Deze positieve signalen heeft hij gekregen van Wardak en van de hoogste ISAF-commandant Dan McNeill. De druk van ISAF om meer Afghaanse militairen te krijgen in Uruzgan is groot volgens de minister.

Er zijn al enkele honderden Afghaanse militairen in Uruzgan. Het streven is dat er net zoveel Afghaanse eenheden komen als er nu Nederlanders zijn, ongeveer 1200. Deze troepen moeten de Nederlandse en Australische militairen ondersteunen en het uiteindelijk alleen gaan doen.

Van Middelkoop heeft met Karzai ook nog gesproken over de betrouwbaarheid van gouverneur Munib van Uruzgan. De geruchten houden aan dat hij nog steeds banden heeft met de Taliban, waar hij vroeger deel van uitmaakte, en geld van hen doorsluist. Defensie spreekt dit tegen. Van Middelkoop zei zaterdag dat Karzai geen kritisch oordeel heeft gegeven over Munib. Het zegt volgens de bewindsman ook niet zo veel, want het wordt ook gezien als een poging van oude leiders om weer een positie te krijgen. ‘En dat is wel zorgelijk’, aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden