'Karzai voert gesprekken op hoog niveau met Taliban'

KABUL - Hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Taliban en van de Afghaanse regering van president Hamid Karzai zijn in het geheim gesprekken begonnen om de slepende oorlog in het land te beëindigen. Dit berichtte The Washington Post dinsdag op gezag van bronnen die de krant niet noemt.

ANP en Reuters
Karzai Beeld epa
KarzaiBeeld epa

De bronnen gaan ervan uit dat de gesprekken worden gevoerd met Taliban die mogen spreken namens een belangrijke organisatie van de Taliban in Pakistan, de Quetta Shura, en namens Talibanleider Mohammad Omar. De deelnemers zouden heel serieus proberen een uitweg te vinden voor het al lang door oorlog geplaagde land.

Inleiding
De gesprekken zijn nog in een inleidende fase. Ze volgen op eerdere pogingen om te onderhandelen onder auspiciën van Saudi-Arabië. Die werden meer dan een jaar geleden vruchteloos afgebroken.
De extremistische Taliban oefenden van midden jaren negentig tot negen jaar geleden een schrikbewind uit dat door toedoen van Amerikaanse troepen ten val kwam. De Taliban bestrijden nu de pro-westerse Karzai die veel buitenlandse steun geniet.

2001
De Amerikaanse strijd tegen de Taliban begon op 7 oktober 2001 met hevige luchtaanvallen. Het Afghaanse regime was destijds gastheer van een bende soennitische extremisten die zich al-Qaeda noemde en onder leiding stond van de rijke Saudiër Osama bin Laden. Die was verantwoordelijk voor de terroristische aanslagen in het noordoosten van Amerika in september 2001. Bin Laden is nog steeds spoorloos.

De strijd in Afghanistan levert in de ogen van een groeiend aantal Amerikanen praktisch niets op ondanks het zenden van meer soldaten. Mede daarom zouden volgens diplomaten de Amerikaanse politieke leiders nu veel positiever staan tegenover onderhandelingen met de Taliban.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden