Karzai laat VS en stamhoofden wachten op akkoord

De Afghaanse president Hamid Karzai treuzelt met de ondertekening van een akkoord met de VS over een nieuwe militaire missie onder Amerikaanse leiding. Karzai negeert een oproep van de VS en zo'n 2.500 Afghaanse stamoudsten en andere notabelen. Daardoor is het twijfelachtig of ook de komende jaren buitenlandse troepen in Afghanistan aanwezig zullen zijn.

KABUL - De Loya Jirga, Grote Vergadering, sprak zondag na dagenlang vergaderen in Kabul uit dat Karzai nog dit jaar het 'veiligheidspact' met de Amerikanen moet tekenen. Washington had vorige week al duidelijk gemaakt dat de recente overeenkomst tussen Karzai en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in 2013 zijn beslag moet krijgen. Alleen dan is er voldoende tijd om een nieuwe trainingsmissie voor het Afghaanse leger en de politie voor te bereiden. Die moet krachtens het akkoord in 2014 aan de slag, nadat volgend jaar de NAVO-troepen onder Amerikaans bevel Afghanistan hebben verlaten.


De nieuwe missie zou maximaal 15 duizend man tellen, te leveren door de VS en hun bondgenoten. Sommige NAVO-landen hebben al deelname toegezegd. Nederland wil pas in de loop van volgend jaar een besluit nemen.


Karzai zei gisteren te willen wachten met ondertekenen van het veiligheids-pact tot na de presidentsverkiezingen, die in april 2014 worden gehouden. Hij liet zich schamper uit over de druk vanuit Washington. De president wees erop dat er al twaalf jaar Amerikaanse troepen in zijn land zijn. 'De Amerikanen kunnen nog wel vijf maanden wachten.' Tegenover de vertegenwoordigers van de Afghaanse samenleving zei hij: 'We willen veiligheid, vrede en verkiezingen. Jullie vragen mij dit jaar te tekenen. Denken jullie dat er binnen een maand vrede is?'


Dat Karzai de goedkeuring van het akkoord wil opschorten tot na de presidentsverkiezingen is opmerkelijk omdat hij zelf geen kandidaat is. Volgens sommige waarnemers in Afghanistan wil de president niet de geschiedenis ingaan als de man die zijn land nog vele jaren opzadelt met buitenlandse troepen.


De VS reageerden gisteren terughoudend, maar vanuit de Afghaanse Loya Jirga klonken boze geluiden. De voorzitter van de volksvergadering, de 86-jarige oud-president Mojaddedi, zei dat Karzai de oproep om snel te tekenen niet kan negeren.


De Loya Jirga heeft formeel geen macht. Het parlement moet het veiligheidspact tussen de VS en Afghanistan nog bekrachtigen, al lijkt dat een formaliteit. Uiteindelijk tekent de (nieuwe) president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden