Karzai: dossiers gevangen 'Taliban' herzien

KABUL De Afghaanse president Hamid Karzai wil alle dossiers van Afghaanse gevangenen die worden verdacht van banden met de Taliban opnieuw laten onderzoeken....

Het presidentieel besluit wordt gezien als de eerste stap van Karzai om de aanbevelingen van een vredesoverleg vorige week te implementeren.

Het doel van die driedaagse vredesbijeenkomst in Kabul, waaraan ruim 1.500 stamoudsten en andere volksvertegenwoordigers meededen, was om oplossingen te verzinnen voor de nu al negen jaar durende oorlog in Afghanistan.

Karzai kreeg vrijdagavond een krachtig mandaat van zijn bevolking om vredesonderhandelingen te starten met de Taliban en andere terreurgroepen in het land. Eerder kreeg hij daarvoor al steun van de internationale gemeenschap.

Een van de vredesvoorstellen van de bevolking aan de Afghaanse regering en internationale gemeenschap is om – als teken van goede wil - gevangenen vrij te laten die worden vastgehouden op basis van ‘onjuiste informatie of onvolledige beschuldigingen’. Op dit moment zitten honderden verdachte opstandelingen vast in Afghaanse en Amerikaanse militaire gevangenissen verspreid over heel het land. Pas sinds kort hebben zij allen recht op een advocaat.

Het hoofd van de internationale coalitietroepen in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, heeft aan de BBC verklaard dat ‘president Karzai heeft gevraagd om soevereiniteit om te beslissen over alle gevangenissen in Afghanistan en dat we dat hopelijk aan het eind van dit jaar hebben bereikt’. Karzai zou hem ook gevraagd hebben alle verdachten vrij te laten in zaken waar bewijs twijfelachtig is of wanneer ze geen bedreiging vormen. ‘We doen dat al enkele maanden...en we hebben vele in het hele land al vrijgelaten’, aldus McCrystal.

Karzai had de vredesbijeenkomst, ook wel jirga genoemd, vorige week bijeengeroepen om steun te krijgen voor zijn plan om lage Talibanstrijders amnestie, geld en een baan aan te bieden in ruil voor het neerleggen van hun wapens. Daarnaast zouden de hoogste terreurleiders tijdelijk politiek asiel moeten krijgen in een ander islamitisch land en zouden hun namen van de VN-terreurlijst moeten worden gehaald, waardoor ze momenteel niet vrij kunnen reizen en banktegoeden zijn bevroren. In ruil daarvoor moeten Talibanleiders alle banden met Al Qaida verbreken.

Steun voor het vredesplan krijgt de Afghaanse president sinds dit weekeinde van de burgerbevolking. VN-secretaris Ban Ki-moon heeft de beslissingen van de jirga eveneens verwelkomd, en de VS zeggen tot nu toe tevreden te zijn over de uitkomsten.

Maar de kans dat de oorlog in Afghanistan snel zal eindigen na het vredesoverleg is toch zeer klein. De Taliban wezen de jirga al af voordat deze vorige week begon.

Dit weekeinde gingen Taliban als vanouds door met aanslagen in diverse delen in Afghanistan. Zondag werden vijf NAVO-soldaten bij drie afzonderlijke incidenten gedood. Zaterdag ging in Kandahar een bom af buiten het provinciale gouverneurshuis, waarbij een politieagent en tenminste veertien burgers omkwamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden