Karsten furieus over inbreuk beroepscode

Wat de Limburgse huis- en sportarts Wim Sanders is overkomen, zou zijn Haarlemse collega Michael Karsten nooit kunnen gebeuren. Toen de FIOD de financiële administratie van Sanders doorzocht op boekhoudkundige knoeierij stuitte zij op dossiers van bekende sportlieden....

In het weekblad van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst spreekt Karsten schande van deze gang van zaken. Het sterkt hem, met terugwerkende kracht, in zijn besluit de dossiers van bekende sporters en andere hooggeplaatste personen die hem consulteren nooit in huis te houden, maar ze, uit veiligheidsoverwegingen, mee te geven aan de personen zelf.

Karsten heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij topsporters die zich tot hem wenden met vragen over doping liever helpt dan dat hij ze laat verdwijnen in het moeras van de zwarte handel. Maar gevraagd naar namen beriep de Haarlemse arts zich op zijn beroepsgeheim. Nu staatssecretaris Terpstra heeft aangekondigd dat ze via de Inspectie voor de Gezondheidszorg zal proberen in de affaire-Sanders de onderste steen boven te krijgen, waarschuwt Karsten 'dat ook de inspectie is gehouden aan het medisch beroepsgeheim.'

Het mag duidelijk zijn: Karsten is teleurgesteld, nee Karsten is furieus. De door de FIOD onrechtmatig verkregen medische gegevens zijn over straat gegaan, maar geen arts, buiten Karsten, die er schande van spreekt. 'Het medische beroepsgeheim is met voeten getreden en iedereen zwijgt: zelfs ons eigen genootschap.' Karsten kan er met zijn pet niet bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden