Karremans

Geen enkele Nederlandse militair was in de laatste decennia belast met een taak, even ondankbaar als die van de toenmalige luitenant-kolonel Karremans voorafgaande aan en ten tijde van de val van Srebrenica....

DEN HAAG H. van den Heuvel Dir. voorl. min. van Defensie

Ik vind dit een ondermaatse aanpak. Hetzelfde geldt voor de onbesuisdheid, waarmee twee verslaggevers de aanval op de vroegere commandant van Dutchbat 3 zo breed mogelijk uitmeten. Zo wordt nergens waargemaakt dat de 'legertop in het najaar van 1994 twijfels over Karremans negeerde'. Dat kan ook niet, omdat de werkelijkheid anders is: luitenant-generaal Couzy, tot medio 1996 bevelhebber der landstrijdkrachten, constateerde destijds dat de omtrent het functioneren van de bataljonscommandant geuite twijfel niet kon worden onderbouwd.

Ook ontgaat mij waarom de bevorderingsgang van militairen, die direct of indirect betrokken waren bij de val van de enclave, zou moeten worden vertraagd. Op grond waarvan zijn zij minder bekwaam of minder inzetbaar dan hun ranggenoten, aan wie de beker van Srebrenica voorbijging?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden