'Karo-jisatsu' gaat Japan geld kosten

Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt vanwege het vele overwerk, is in Japan zo hoog dat het fenomeen er al een tijd lang een geheel eigen naam draagt: karo-jisatsu....

Iijima was 30 toen hij in 1985 de hand aan zichzelf sloeg. Maandelijks werkte hij in zijn garagebedrijf gemiddeld 150 uur over, waardoor hij in een zware depressie was geraakt.

Kort nadat Iijima karo-jisatsu had gepleegd, klopte zijn vrouw bij de overheid aan voor geld. Zonder succes. Als Iijima was overleden als gevolg van een ongeluk op het werk, had de weduwe zonder problemen jaarlijks kunnen rekenen op 34 duizend gulden van de staat. Maar zelfmoord was in de ogen van de regering iets anders, een puur individuele keuze.

De rechter heeft nu anders beslist, hetgeen volgens de advocaat van de weduwe hoop geeft voor nog enkele duizenden soortgelijke gevallen. De Japanse minister van Sociale Zaken zei het vonnis te zullen bestuderen, maar hield al wel de mogelijkheid open om in hoger beroep te gaan.

Particuliere bedrijven in Japan hebben al langer te maken met karo-jisatsu-schadeclaims. Twee jaar geleden moest een groot reclamebureau 1,5 miljoen gulden compensatie betalen aan de familie van een man die zelfmoord had gepleegd omdat zijn werk hem ervan weerhield langer dan twee uur per nacht te slapen. Hij had zeventien maanden aan een stuk gewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden