Troonrede

Karin Bruers: 'We zijn een volk van Arjen Robbens dat meteen ligt te creperen'

Prinsjesdag staat voor de deur, met de eerste troonrede van onze nieuwe koning. Volkskrant.nl brengt vier alternatieve troonredes. Vandaag de alternatieve troonrede van cabaretière Karin Bruers. 'Beschaving is de opperhuid van onze samenleving en die kan wel wat L'Oréal gebruiken.'

Koning Willem Alexander (L) en koningin Máxima Beeld anp

Leden van de Staten Generaal,

Mijn eerste troonrede, geschreven door de regering én een beetje door mezelf. Een nieuwe koning, nieuwe tijden, driewerf hoezee.

De crisis meandert door, dalende koopkracht, de huizenmarkt draait zich helemaal vast, de banken potten hun geld op, de kapitalist vernietigt het mooie kapitalisme, duurzaamheid blijft maar liggen, stijgende werkeloosheid en het volk kijkt lijdzaam en angstvallig toe. Tegelijkertijd zijn de winsten van banken en grote ondernemingen hoger dan ooit. Ons land moet worden gereset, opgeschoond, 'verlaat de crisis, begin bij start'. Een aantal rigoureuze maatregelen is nodig om eens flink door te pakken.

Laten we beginnen met de huizenmarkt, die trekken we echt niet vlot met een verlaging van vier procent overdrachtsbelasting. Maar wel met het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Hiervoor in ruil betaalt de overheid een kwart van ieders hypotheekschuld af, direct aan de bank en de bank leent dat geld weer aan de overheid want zoveel zit er niet meer in de staatskas. En wat zou het een mooi gebaar van de banken zijn dit geleende geld kwijt te schelden als smartengeld voor de geleden psychische schade. Moeten we eens een advocaat op loslaten.

Vervolgens worden alle hypotheekrentes vast verlaagd naar maximaal drie procent. Kunnen de banken dat lijden? Jazeker. Nederland heeft de hoogste hypotheekrentes in Europa. Bovendien hebben ze zoveel reserves opgebouwd voor risico's die ze beloofd hebben niet meer te nemen.

Sommigen zullen denken dat is niet eerlijk, want dan krijgt de buurman meer gecompenseerd dan ik. Laat ik u één ding zeggen: de wereld is niet eerlijk! Zie mij en zie u.

Vol bewondering en jaloezie
Ooit waren we een vrijdenkend volk dat openstond voor nieuwe ideeën en koersen. Een land waar alles kon en waar de wereld vol bewondering en jaloezie naar keek: abortus, euthanasie, coffeeshops, homohuwelijk, vrijbuiters en ondernemerschap. Het kon ons niet gek genoeg zijn.

We gaan dat pionieren weer oppakken. Wat dacht u van gratis energie voor iedereen of laten we rustig beginnen: de eerste 1000 kWh verbruik per jaar krijgt iedere burger gratis. Dit zal de ontwikkeling en gebruik van zonnepanelen, windturbines, waterkracht, stront en andere biomassa versnellen.

Om de kosten in de zorg te verlagen en de kwaliteit te verhogen gaan we de dokters en verplegers in ziekenhuizen hiervoor verantwoordelijk stellen. Zij weten als geen ander wie goede en minder goede artsen zijn en hoe die dure, onzinnige en gevaarlijke overbehandeling kan worden voorkomen. Maar ook de ambtenaren en onze collega's in het onderwijs zullen er aan moeten geloven, ook zij worden hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de kwaliteit en kosten van hun doen en laten. Vertrouwen is goed, verantwoordelijkheid nog beter.

Oh ja, voordat ik het vergeet, een wietplantage voor elke wijk, voor een eigen blow, een extra centje voor een bankje of wipkip of gewoon een ontmoetingsplek.

 
Oh ja, voordat ik het vergeet, een wietplantage voor elke wijk, voor een eigen blow, een extra centje voor een bankje of wipkip of gewoon een ontmoetingsplek.
Karin Bruers. Beeld anp
 
Laten we de gelegenheid te baat nemen om onszelf opnieuw uit te vinden. Een volk van tolerante, hardwerkende mensen die oog hebben voor de schoonheid van kleine dingen
Beeld anp

Leden van de Staten Generaal, het volk mag niet langer hun eigen consumentenvertrouwen naar het absolute nulpunt praten. Ze laten zich mee slepen door sentimenten, schurken wellustig tegen een persoonlijke depressie en zitten een beetje inert te wezen. We zijn verworden tot een volk van Arjen Robbens, die een beetje verongelijkt over het veld slenteren en meteen liggen te creperen bij ook maar het lichtste vermoeden van een charge. We kunnen potdorie toch wel tegen een stootje? Geen 1,85 procent groei per jaar meer maar 0,3 procent krimp? Laat me niet lachen, alleen zaken die niet belangrijk zijn te koop. Geluk en goede zeden zijn onbetaalbaar.

Kleiner pensioen? Dan verkoopt u toch gewoon het huis en gaat u huren? Van een vette erfenis in het verschiet worden de kinderen niet initiatiefrijker of ijveriger. Komt er weer een trein te laat, doe nog een spelletje op je mobieltje of maak een praatje. Mantelzorg, geen betere plek voor oude en zieke mensen dan eigen bloed en buren. En zwaai eens een keer meer naar elkaar, u bent daar zo verrekte goed in.

Laten we de gelegenheid te baat nemen om onszelf opnieuw uit te vinden. Een volk van tolerante, hardwerkende mensen die oog hebben voor de schoonheid van kleine dingen. Mensen die begrijpen dat geluk vluchtig is en niet een permanente staat van zijn. Mensen die desondanks goedgehumeurd zijn, die niet óm maar mét elkaar lachen, die elkaar iets gunnen en waar nodig helpen. Ja, ik weet ik draaf door, steekt u dat denkbeeldige vingertje maar in uw keel. Maar als u uw fictieve braaksel over deze woorden heeft uitgestort, denk dan eens na waar deze houding u de afgelopen jaren heeft gebracht. Nergens toch?

Beschaving is de opperhuid van onze samenleving en dat ultradunne laagje beschaving kan wel wat L'Oréal gebruiken. Want u bent het waard.

Zijn hier vragen over? Nee. Dan nu een biertje en voor mijn meisje een Oranje bitter. Ze heeft zo netjes stil gezeten. Goed gedaan schatje.

Karin Bruers is cabaretière. Dit is de tweede aflevering van een serie alternatieve troonredes. Schrijver Hafid Bouazza ging haar voor.

 
Kleiner pensioen? Dan verkoopt u toch gewoon het huis en gaat u huren? Van een vette erfenis in het verschiet worden de kinderen niet initiatiefrijker of ijveriger
Arjen Robben Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden