Karige prijzenpot schrikt top vaak af

Bridge wordt op verschillende niveaus gespeeld en vertoont zich in diverse gedaantes. Kaartspel, denkspel, denksport, wedstrijdsport, topsport? Elke bridger zal op een eigen wijze goede voornemens voor 1996 hebben gemaakt....

KEES TAMMENS

Het Nederlands team gaat tijdens de olympiade voor landen-teams op Rhodos (oktober 1996) alles in het werk stellen om de derde plaats van de olympiade 1992 te evenaren of mogelijk zelfs te verbeteren. Uit de A-selectie bestaand uit Leufkens-Westra, Van der Neut-Paulissen, de Boer-Muller en Jansen-Westerhof worden de drie paren van het olympiade-team gekozen met een goede kans op eremetaal.

Een probleem is ontstaan door het afscheid van non-playing captain Jaap Trouwborst. Hij leidde het team met soepele hand naar drie ereplaatsen: de bronzen medaille op de olympiade '92, de wereldtitel (Chili '93) en de bronzen medaille op het EK '95 (Vilamoura).

Het belang van mentale training en begeleiding van bridgeteams wordt terecht niet meer onderschat. Wie gaat deze baan op zich nemen? De onderhandelingen zijn geopend met Erik Kirchhoff, tijdens het WK 1995 in Peking nog actief als speler.

Het Nederlandse vrouwenteam gaat op Rhodos aan de slag tijdens de olympiade . De vrouwen hebben wel een captain, de altijd enthousiaste Ed Franken. Bij de vrouwen wordt het struikelblok gevormd door het gebrek aan kwaliteit. Na de twee zilveren medailles op het EK en het WK in 1991 is het vrouwenteam afgezakt naar een plaats in de Europese middenmoot.

Op toernooigebied is er volop actie. Net als in 1995 is de kalender boordevol. Treurig daarentegen is de matige aandacht van organisatoren voor de spelers. Fantasieloze speelcondities en een immer karig gevulde prijzenpot oefenen steeds minder aantrekkingskracht uit op topspelers.

Bij het stimuleren van het spel zouden ook topspelers zich van een betere kant kunnen laten zien. Veel te vaak laten topspelers de NK's links liggen. Titels als Mixed Paren en Viertallen, Open Viertallen en Open Paren raken door die desinteresse helaas gedevalueerd.

Juist bij het spelen van wedstrijden komen de boeiendste, vermakelijkste en spannendste aspecten van het spel aan de oppervlakte.

De nationale vrouwentop speelt vandaag en morgen de finale van het NK-paren in het bondscentrum van de NBB aan de Willem Dreeslaan in Utrecht. Een verrassing na de voorronde zijn de nieuwe gezichten in de kop van het klassement. De gedoodverfde favorieten Marijke van der Pas-Bep Vriend bezeten voorlopig de vierde plaats. Ze zijn op weg naar een zevende titel, al spelen zij voor het eerst samen als paar.

In het eerste diagram moet Bep Vriend, wereldkampioene in 1994, spitsroeden lopen om een grafscore te ontlopen. Een van de grote kwaliteiten van Bep Vriend is dat zij nooit opgeeft voordat de laatste kaart in een spel is gespeeld.

(...)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden