Karel, mijn neef, mijn broer en ik

IK GOOI het maar gelijk in de groep: ik vind Karel Aalbers een groot man. En ik ben niet de enige!...

Bert Wagendorp

Dus als het aan ons ligt kan Karel niet snel genoeg over de brug komen met zijn honderd miljoen gulden en mag hij ogenblikkelijk de touwtjes bij Vitesse weer in handen nemen. In dat geval, voorspelt mijn broer (genadeloze voorstopper met een scherpe kijk op voetbal), zal in Arnhem de totale euforie losbreken, verliest Vitesse na de winterstop geen punt meer en gaan we het na lange tijd weer eens beleven dat een club de kampioenshegemonie van de grote drie doorbreekt.

Bij ons in de familie begrijpen wij kortom de achterdocht jegens Karel Aalbers niet. Goed, Karel is misschien een rare snuiter, maar je hoeft de geschiedenisboeken er maar op na te slaan om te zien dat achter elk groots project een rare snuiter schuilgaat. Zo'n type dat roept: Ammehoela met alle scepsis, ik heb er geen bal mee te maken wat iedereen vindt, we gaan dat varkentje wel even wassen.

Om er maar een paar te noemen: Lely en de Afsluitdijk, Deterding en Shell, Tolstoi en Oorlog en Vrede, AH en de supermarkt, Jagger en de Stones, Beethoven en de Vijfde, Mao en China, God en de Schepping, Achab en Moby Dick. Vreemde sinjoren, maar ze deden waar de meesten van ons voor terugschrikken: alle hoon trotseren en zonder pardon een visioen achterna jagen.

Zo'n figuur is Karel Aalbers ook. Ik weet niet of u vroeger wel eens op Nieuw-Monnikehuize bent geweest, het oude stadion van Vitesse. Ik wel, en je was elke keer weer blij als je er levend vandaan was gekomen. Krakkemikkig bouwsel was dat en het voetbal stelde er doorgaans ook weinig voor. Het was voor mijn neef, mijn broer en mij destijds wel duidelijk waar het met Vitesse heen ging: richting afgrond. Toen kwam opeens Karel eraan. Die had een visioen. Wij lachten schaapachtig. Want wij zijn nu eenmaal Nederlanders en wij zeiden: Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, een dubbeltje wordt nooit een kwartje en als ze degradatie voorkomen mag Vitesse al lang blij zijn.

Daar dacht Karel anders over. En moet je nu eens kijken. De Gelredome is het mooiste voetbalstadion van Nederland, het gras groeit en bloeit op een schuifla (ideetje van Karel), Vitesse heeft de beste jeugdopleiding van het land en Vitesse staat derde. Alles dankzij Karel.

Goed, daar staat tegenover dat de club een kleine schuld heeft van zestig miljoen gulden. Zestig miljoen! Waar hebben we het over? We hebben met z'n allen in dit land 500 miljard gulden schuld - alle hypotheken niet meegerekend - en daar ligt niemand van wakker. Een beetje ambitieuze groenteboer heeft zestig miljoen schuld!

Maar Karel investeerde dat futiele bedrag in de glorieuze toekomst van Vitesse en iedereen viel over hem heen - terwijl hij toch de reserve-rechtsback maar aan een Italiaanse club hoefde te verkopen of het plooitje was gladgestreken. Niettemin, Karel moest zijn biezen pakken en nette mannen gingen Vitesse fatsoeneren. In januari dreigt de club failliet te gaan. (Van Hooydonk verkopen zonder bankgarantie, dat was Karel niet overkomen.)

Maar nu is Karel terug. Met honderd miljoen in de pocket. (Daar werd trouwens ook al weer zo opgewonden over gedaan. Honderd miljoen. Gossiemoppie! Rustig maar, mensen. Tussen Delft en Rotterdam ligt straks een stukje snelweg dat per kilometer duurder is en je hebt er nog niet eens een topspits voor. Nederland: wij zijn een klein land en we denken vaak navenant klein. Geen wonder dat Karel zo nu en dan even moet bijtanken in Marbella.)

Geef Karel met zijn visioen weer de ruimte! 'Kom op met die honderd miljoen', zegt mijn neef. 'Iedereen hier wil Karel en de wondere wereld die hij met zich meebrengt', meldt mijn broer. Schitterend gesproken. Leve Arnhem!

En dan zál - waar mijn neef, mijn broer en ik overigens niet van uitgaan, wij zien eerder een Europa Cup - Karel finaal de mist ingaan. Wat dan nog? Hebben we in elk geval genoten van de heroïsche strijd van een man die niet bang was voor zijn eigen dromen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden