Kardinaal Simonis: ik wilde niemand misleiden

'Als het om niet-weten gaat, dan geldt dat de generatie van bisschoppen waartoe ik behoor.' Dat stelt kardinaal Simonis vandaag in een verklaring naar aanleiding van het verschijnen van het rapport van de commissie-Deetman, waarin staat dat de Rooms-katholieke Kerk wel degelijk op de hoogte was van het wijdverbreide seksueel misbruik van minderjarigen binnen de instelling.

Simonis doelt op een uitspraak die hij in maart vorig jaar tijdens een uitzending van Pauw en Witteman deed. 'Wir haben es nicht gewusst', antwoordde hij destijds op de vraag of de bisschoppen weet hadden van het relatief grote aantal misbruikgevallen in internaten. 'Ik heb daarvoor al enkele dagen na de bewuste uitzending mijn verontschuldigingen aangeboden. Die verontschuldigingen houd ik uiteraard staande', aldus Simonis in zijn verklaring.

De commissie-Deetman heeft aangetoond dat die kennis er wel degelijk was. Tot halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw is er wel over seksueel misbruik gesproken, waarna het onderwerp nagenoeg van de agenda is verdwenen. Volgens Simonis had zijn uitspraak dan ook uitsluitend betrekking op zijn eigen generatie van bisschoppen.

Spijt
Simonis sluit zich verder aan bij de bisschoppen en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR), die vanmiddag tijdens een persconferentie spijt betuigden voor het misbruik, en hun excuses aanboden. 'In bestuurlijk opzicht blijkt ook onder mijn verantwoordelijkheid in een aantal gevallen niet adequaat gehandeld te zijn. Ik betreur dat zeer en trek mij dat natuurlijk persoonlijk aan. Nu na uitvoerig onderzoek vastgesteld is dat wij niet in alle gevallen voor de beste oplossingen gekozen hebben, maakt mij dat bescheiden.'

'Tenslotte bid ik God dat het onderzoek de slachtoffers mag helpen om erkenning en genezing te vinden en ons als mensen van de Kerk zal aanzetten tot een innerlijke zuivering', besluit Simonis zijn verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden