Karamanlis staat voor hete vuren

Even leek hij in de verdediging gedrongen, maar Konstandinas Karamanlis, wordt toch de nieuwe Griekse premier. Vier jaar geleden verloor hij nipt van de socialist Simitis, sinds gisteren zijn de conservatieven echter aan de macht....

Hij mag dan wel 'de neef van'

zijn, maar Konstandinas kortweg Kostas Karamanlis heeft op eigen kracht zijn partij Nea Dimokratia naar de verkiezingsoverwinning geleid. De strijd leek niet alleen te gaan tussen de conservatieven van de Nieuwe Democratie en de socialisten van de Pasok de Panhelleense Socialistische Beweging maar ook tussen twee families: De Karamanlissen en de Papandreous.

Immers, Kostas Karamanlis was de neef van Konstandinos Karamanlis, premier in de jaren vijftig en balling ten tijde van de kolonelsjunta begin jaren zeventig. Oom Karamanlis begeleidde de terugkeer tot de democratie in zijn land als premier en diende ook twee termijnen als president.

De Papandreous zijn eveneens een politieke familie: de jonge Georgios, succesvol minister van Buitenlandse Zaken en architect van de toenadering tot Turkije, diens vader Andreas stichter van de Pasok en grootvader Georgios, twee keer premier.

De jonge Karamanlis (47) studeerde in Griekenland en de Verenigde Staten en doceerde politicologie, diplomatieke geschiedenis en ondernemingsrecht.

Hij werd al jong lid van de Nieuwe Democratie en werd in 1989 in Thessaloniki gekozen tot parlementslid. Hij werd verrassend voorzitter van de partij in 1997, nadat deze in 1996 een zware verkiezingsnederlaag had geleden.

Karamanlis werd door boze tongen ervan beschuldigd dat familiebanden hem op het pluche terecht hadden laten komen, maar hij bleek in staat deze kritiek effectief te pareren. Hij verloor in 2000 nipt de verkiezingen van de socialisten van Kostas Simitis die de Grieken de Europese Monetaire Unie wist binnen te loodsen.

Menigeen dacht dat na die nederlaag in de partij een machtsstrijd zou uitbarsten. Daarbij werd gekeken naar Dora Bakoyanni dochter van oud-premier Konstandinos Mitsotakis die landelijke politieke aspiraties zou hebben. Maar Bakoyanni, weduwe van de door de terreurgroep 17 November vermoorde politicus Pavlos Bakoyanni, koos voor het burgemeesterschap van Athene.Karamanlis wist zijn leiderschap effectief uit te bouwen en toonde zich in het parlement een geduchte tegenstander van de regeringSimitis. De Nieuwe Democratie leidde dan ook voortdurend in de opiniepeilingen. De Grieken waren de bijna twintigjarige heerschappij van de socialisten meer dan zat, heette het in conservatieve kring.

Dat gevoelen moet ook opgeld hebben gedaan bij Pasok. In januari kondigde Simitis plotseling aan dat hij niet zou terugkeren als premier. Hij droeg het partijleiderschap over aan de populaire Georgios Papandreou. Hij gaat zich warmlopen voor de race om de opvolging van Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie, luidt het in Athene.

Karamanlis hield het hoofd koel, ofschoon hij besefte in Papandreou een veel geduchtere tegenstander te hebben dan in Simitis. 'Als we in paniek waren geraakt en op de man waren gaan spelen, dan was dat ons zeker kwalijk genomen', zei Karamanlis' woordvoerder Theodoros Rousopoulos vorige maand tegen de Volkskrant.

Vanaf vandaag staat Kostas Karamanlis voor twee hete vuren die beide kunnen leiden tot een uitslaande brand: de Olympische Spelen en de kwestie-Cyprus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden