Karamanlis kiest andere minister van Financiën
Omstreden minister van Binnenlandse Zaken blijft zitten...
AMSTERDAM De Griekse premier Kostas Karamanlis heeft tot veler verrassing bij zijn kabinetswijziging zijn omstreden minister van Binnenlandse Zaken ontzien. Prokopis Pavlopoulos houdt zijn portefeuille. Hij had na de rellen in december zijn ontslag aangeboden, maar Karamanlis weigerde die te aanvaarden.
Wel krijgt Pavlopoulos een nieuwe onderminister, belast met de openbare orde: Christos Markoyiannakis. Deze heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen een goede reputatie opgebouwd met dezelfde portefeuille.
De onlusten hebben het kabinet-Karamanlis veel politieke schade toegebracht. Daarnaast wordt de regering geplaagd door een aantal corruptieschandalen die eerder regeringswoordvoerder , minister Theodoros Roussopoulos de kop kostte. Hij zou zijn betrokken bij een omstreden grondruil tussen de staat en het machtige Grieks-orthodoxe Vatopedi klooster op de berg Athos.
Voor het eerst sinds de conservatieve partij Nieuwe Democratie aan de macht kwam, heeft de socialistische Pasok-partij een voorsprong in de peilingen genomen. De premier heeft in het parlement slechts een meerderheid van één zetel.
Daarom heeft Karamanlis zijn ministers van Financiën, Ontwikkeling en Onderwijs vervangen. Minister Giorgios Alogoskoufis van Financiën kreeg van de Europese Unie aanvankelijk lof toegezwaaid toen hij na zijn aantreden in 2004 een strenge belastingwetgeving voorstond.
De laatste tijd echter werd hij verantwoordelijk geacht voor de enorme toename van de staatsschuld. Bovendien riepen zijn privatiseringsplannen (onder andere voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Olympic Airlines) veel maatschappelijk verzet op en klaagden veel ondernemers over hun beroerde concurrentiepositie.
De 54-jarige Yannis Papathanasiou, tot dusver onderminister op Financiën, was eerder onderminister op het ministerie van Ontwikkeling. Hem wacht de volgens waarnemers onmogelijke taak het Griekse begrotingstekort onder de door de EU vereiste 3 procent te houden.
‘Karamanlis laat met deze maatregelen zien dat hij goed heeft geluisterd naar de publieke opinie’, zei onderzoeker Theodoros Livanios tegen persbureau Reuters. ‘Hij laat zien het niet alleen te willen laten bij een cosmetische ingreep.’
De dood van de scholier Alexis Grigoropoulos door een politiekogel begin december, vormde de aanzet tot hevige rellen zich in heel Griekenland manifesteerden. Maar de rellen stonden model voor een veel bredere onvrede onder de burgers over de kwaliteit van het onderwijs, de gezondheidszorg en de almaar oplopende werkloosheid die jongeren extra treft.
Vandaar ook dat de redelijk succesvolle minister van Toerisme Aris Spiliotopoulos mag proberen het taaie onderwijsdossier weer vlot te trekken. Kunnen hij en onderminister Markoyiannakis iets doen aan de situatie dat de politie geen universiteit mag betreden – een gevolg van het door de politie aangerichte bloedbad op 17 november 1973 op de Technische Hogeschool (Polytechnica) tijdens de dictatuur?
Sommige universiteiten zijn nu vrijplaatsen geworden van niet alleen anarchisme, maar ook van misdaad’, zei de politicoloog Theodoros Couloumbis laatst tegen de Volkskrant.