Karakteristiek pand ambassade in Caïro gered van de sloop

'Double Dutch!' kopten de Egyptische kranten dit voorjaar eensgezind. Net nadat Nederland een fonds had opgericht tot behoud van Egyptisch cultureel erfgoed, kreeg het van de gemeente Caïro toestemming voor de sloop van zijn monumentale ambassadegebouw....

MARK VAN DRIEL

Van onze verslaggever

Mark van Driel

AMSTERDAM

De pers belichtte de volgens haar dubbelhartige houding alsof het een uitgekookt plan betrof. Maar van een deal was geen sprake: de sloop van de ambassade bestond slechts op papier. Afbraak werd, net als verhuizing en renovatie, gezien als mogelijke oplossing voor de krappe huisvesting van het personeel. Deze week verdween sloop van het lijstje. Minister Van Mierlo liet weten dat hij er 'principiële bezwaren' tegen heeft.

Omwonenden van het bijna honderd jaar oude pand reageerden gealarmeerd, toen de gemeente Caïro toestemming gaf voor sloop. Een internationaal gezelschap van ruim honderdvijftig diplomaten, journalisten, generaals en medewerkers van het Nederlands Instituut in Caïro tekenden een petitie voor behoud van de villa. Het lijstje prominenten haalde de krant.

Tijdens een spreekbeurt, gehouden op een druk bezochte studiedag van de Europese Unie, bleek dat het protest in nog bredere kring leefde. Een Nederlandse geleerde beweerde dat het afbreken van oude gebouwen soms noodzakelijk was om waardevolle archeologische vondsten te kunnen doen. 'Geldt dat ook voor de Nederlandse ambassade', wilde een vragensteller weten. Hij kreeg een ovationeel applaus. Ook dit incident haalde pers.

De opwinding over de levensduur van de ambassade komt niet alleen voort uit de architectonische waarde van het pand, meent tijdelijk zaakgelastigde in Caïro B. Ronhaar. Het gebouw is door de actievoerders tot voorbeeld gebombardeerd in een veel bredere discussie over de teloorgang van historische stadswijken.

In Caïro worden veel gebouwen uit de negentiende en twintigste eeuw neergehaald om plaats te maken voor hoge flatgebouwen. Ook de ambassade, die in een villawijk aan de Nijl ligt, wordt inmiddels omringd door kantoor- en appartementencomplexen. 'De kanselarij was een makkelijke prooi om aandacht te vragen voor de ingrijpende veranderingen van het straatbeeld', zegt Ronhaar. De ondertekenaars van de petitie hebben dat ook toegegeven.

Nu Van Mierlo zich tegen sloop heeft uitgesproken, zijn de actievoerders hun mediagenieke doelwit kwijt. Het huisvestingsprobleem van de ambassade blijft echter bestaan. Een deel van het personeel werkt al jaren in barakken in de tuin, het pand voldoet niet aan hedendaagse veiligheidseisen en de vergaderzalen zijn te klein.

Dit najaar beslist het ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassade zal verhuizen of dat het oude gebouw gerenoveerd wordt en een nieuwe vleugel krijgt.

De financiering van de maatregelen kan op korte termijn moeilijkheden opleveren. Uit een rapport dat de Algemene Rekenkamer vorige maand publiceerde, blijkt dat het budget voor onderhoud en nieuwbouw van diplomatieke posten voor de periode 1991-1996 grotendeels verbruikt is. 30 Procent van de geplande projecten is niet afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden