Karadzic-zaak begint pas over maanden

Het kan nog wel enkele maanden duren voordat het eigenlijke proces begint tegen de van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic, die sinds woensdagochtend in een Scheveningse cel zit.

Van onze verslaggever Theo Koelé

Serge Brammertz, hoofdaanklager bij het tribunaal, wil de aanklacht tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider nog eens grondig doornemen. Hij kijkt met zijn team naar feiten die de afgelopen jaren aan het licht zijn gekomen tijdens andere processen voor het VN-hof, en naar aanvullend bewijsmateriaal dat tegen Karadzic verzameld is. Karadzic wordt beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

'Complex proces'
Brammertz zei vanmiddag op een persconferentie een ‘complex’ proces te verwachten. ‘Om de ernstige misdaden te bewijzen zullen we een belangrijke hoeveelheid materiaal, waaronder getuigenverklaringen, moeten presenteren.’ Voor getuigen die in Den Haag verschijnen, zal een beschermingsprogramma opgesteld worden.

De aanklager waagde zich niet aan een voorspelling over de duur van de rechtszaak. Wel vreest hij voor tijdverlies als Karadzic zou besluiten zijn eigen verdediging te voeren.

Samenwerking
Brammertz prees de samenwerking met de Servische autoriteiten, die heeft geleid tot de arrestatie van de ruim dertien jaar voortvluchtige Karadzic. De Belgische topjurist sprak de hoop uit dat verdere samenwerking met de regering in Belgrado leidt tot de aanhouding van de laatste twee nog gezochte verdachten, Goran Hadzic en bovenal Ratko Mladic. Mladic, legerleider onder Karadzic, wordt evenals de laatste verantwoordelijk gehouden voor de slachtpartij onder moslimmannen-en jongens in Srebrenica, in de zomer van 1995. ‘Zonder zijn aanhouding kunnen we ons mandaat niet voltooien’, als Brammertz.

In december zal hij de VN-Veiligheidsraad informeren over de mate waarin Servië medewerking verleent. De VN zullen een beslissing moeten nemen over het voortbestaan van het Tribunaal. Voor de Europese Unie zijn de bevindigen van Brammertz van belang om de vraag te kunnen beantwoorden of Servië uitzicht krijgt op het begeerde EU-lidmaatschap.

Helikopter
Karadzic kwam woensdagochtend aan in de VN-gevangenis in Scheveningen. De oud-president arriveerde per helikopter, nadat eerder twee geblindeerde busjes bij de strafinrichting voor verwarring hadden gezorgd.

De helikopter vertrok iets voor acht uur van Rotterdam Airport, waar het Servische regeringsvliegtuig dat Karadzic vervoerde eerder was geland. De heli landde binnen de muren van het gevangeniscomplex. Een helikopter van de politie bleef enige tijd cirkelen boven de gevangenis.

Karadzic werd uren eerder in alle vroegte uit zijn cel in Belgrado gehaald en op een vliegtuig gezet. Het vertrek werd mogelijk nadat een rechtbank in Belgrado had geoordeeld dat aan alle voorwaarden voor een overdracht was voldaan. Toen vervolgens het ministerie van Justitie zijn handtekening zette, hadden Karadzic’ waarschijnlijk laatste uren op Servische bodem geslagen.

]]>

]]>

Karadzic wordt per helikopter vervoerd van Rotterdam Airport naar de gevangenis in Scheveningen (ANP) Beeld
Karadzic wordt per helikopter vervoerd van Rotterdam Airport naar de gevangenis in Scheveningen (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden