Karadzic noemt vredesplan 'dictaat van Amerika'

De nieuwe landkaart van Bosnië die de internationale 'contactgroep' woensdag heeft voorgelegd aan de strijdende partijen is bij geen van de betrokkenen in goede aarde gevallen....

AP; REUTER

ap; reuter GENEVE

Karadzic was het felst in zijn reactie. Hij sprak van 'een absoluut Amerikaans dictaat' en verweet Rusland dat het niet krachtiger was opgekomen voor zijn Servische vrienden. Het vredesplan verlangt van de Serviërs, die 70 procent van Bosnië-Herzegowina in handen hebben, dat ze ruim 20 procent afstaan aan de nieuwe federatie van Bosnische Moslims en Kroaten. Zelfs als Karadzic daarmee akkoord gaat, zal dit vrijwel zeker worden afgewezen door het Bosnisch-Servische 'parlement', waarin ook Serviërs zitten die afkomstig zijn uit de in te leveren gebieden.

Gaan de Serviërs niet akkoord, dan dreigt de 'contactgroep' (de VS, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) met strengere sancties tegen klein-Joegoslavië en opheffing van het wapenembargo tegen Bosnië. Van dat laatste dreigement toonde Karadzic zich niet onder de indruk: 'Het wapenembargo is nooit gerespecteerd, de Moslims ontvangen regelmatig grote zendingen wapens via Kroatië.'

Het grootste bezwaar van de Bosnische regering is dat de Serviërs gebieden mogen behouden die ze met grote wreedheid hebben 'gezuiverd' van de niet-Serviërs die er woonden. Toch zal de regering er waarschijnlijk mee akkoord gaan. 'Ik stel dat wij ja zullen zeggen, omdat de Serviërs het zullen verwerpen', zei president Izetbegovic. De landkaart die de partijen gisteren is voorgelegd schijnt iets gunstiger te zijn voor de Moslims dan eerdere versies. Premier Silajdzic eist wel garanties dat het Servische gebied zich niet mag afscheiden van Bosnië-Herzegowina.

Op 19 juni moet het antwoord van de partijen binnen zijn. Wordt het plan verworpen, dan wil de 'contactgroep' het wapenembargo opheffen. Omdat de oorlog dan waarschijnlijk hevig zal oplaaien, willen GrootBrittannië, Frankrijk en nu ook Canada hun troepen dan terugtrekken uit de VN-vredesmacht in Bosnië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden