Karadzic moet verhoorwijze aanpassen

DEN HAAG De rechter van het Joegoslavië-Tribunaal heeft Radovan Karadzic (64), de Bosnisch-Servische ex-president die terechtstaat voor onder meer genocide, gevraagd zijn manier om getuigen te ondervragen aan te passen....

Dinsdag verscheen in het proces de eerste getuige, Ahmet Zulic, die in het door Bosnische Serviërs gerunde detentiekamp Manjaca terecht kwam, nadat Serviërs de Bosnische Moslims in 1992 hadden verdreven uit het stadje Sanski Most. Zulic vertelde onder meer dat hij er getuige van was dat Bosnische Serviërs huizen van Moslims platbrandden en de kelen doorsneden van enkele Moslimgevangenen. Zelf werd hij naar zijn zeggen bijna doodgeslagen, nadat hij zich bij een bezoek aan het kamp van het Rode Kruis als een van de weinigen had laten onderzoeken. De kampleiding had het Rode Kruis verteld dat de gevangenen goed werden behandeld.

Karadzic, die ervoor heeft gekozen zichzelf te verdedigen, probeerde onder meer met zijn langdurige ondervraging van Zulic aan te tonen dat de Groene Baretten, een Moslimmilitie, bezig waren met een gewapende strijd tegen de Bosnische Serviërs in Sanski Most. Zulic: ‘Voor de derde keer: ik heb geen Groene Baretten gezien. Ik maakte zeker geen deel uit van het gewapend verzet. U probeert mij woorden in de mond te leggen.’

Karadzic zei na de zitting van dinsdag nog drie uur nodig te hebben voor deze eerste getuige, ‘omdat veel van zijn verklaringen onduidelijk voor mij blijven.’ De rechter wees Karadzic erop dat het geen zin heeft om documenten te tonen die de getuige niet kent en dat hij geen commentaren in zijn vragen moet verwerken.

Het proces tegen Karadzic begon oktober vorig jaar en is twee keer opgeschort. Getuige Zulic kwam hierdoor twee keer voor niets naar Den Haag. Karadzic werd in 1995 aangeklaagd en in juli 2008 in Servië gearresteerd. Hij moet zich verantwoorden voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995). Karadzic ontkent alle beschuldigingen en zegt dat de Bosnische Serviërs zich verdedigden tegen de radicale Moslims.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.