Karadzic geeft in Genève geen duidelijk antwoord

De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, heeft de internationale contactgroep in Genève meegedeeld dat hij wil onderhandelen over hun verdelingsplan voor Bosnië....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

GENEVE/SARAJEVO

Op de vraag of het Servische antwoord neerkwam op een 'ja' op het plan van de contactgroep, antwoordde Redman: 'Helaas, nee. Wij zijn allemaal teleurgesteld dat het antwoord niet was wat we hadden verwacht.' Hij bevestigde dat de Moslims en Kroaten het plan hadden aanvaard. 'De Serviërs waren niet in staat het plan te accepteren. Wat ons betreft houden we vast aan onze landkaart'.

Eerder op de dag zei een diplomaat, die anoniem wilde blijven, dat het antwoord van Karadzic feitelijk neerkwam op een 'ja, misschien'. De contactgroep heeft van de drie strijdende partijen in Bosnië een ondubbelzinnig antwoord geëist op het verdelingsplan.

Het parlement van de Bosnische Serviërs in Pale formuleerde dinsdag een antwoord op het plan van de contactgroep, maar besloot vervolgens het besluit geheim te houden. Het werd in een roze enveloppe aan Karadzic meegegeven naar Genève. Gisterochtend wilde Karadzic tegenover journalisten alleen kwijt dat het plan een goede uitgangsbasis is voor onderhandelingen. En de 'minister van Buitenlandse Zaken' Aleksa Buha zei na een kort onderhoud met de contactgroep dat 'het antwoord donderdag in Pale bekendgemaakt zal worden gemaakt'.

De leiders van de Bosnische Kroaten en Moslims betuigden in Genève opnieuw hun instemming met het internationale verdelingsplan. De Bosnische premier, Haris Silajdzic, maakte duidelijk dat zijn regering niet wenst te onderhandelen over nieuwe voorwaarden. 'De tijd van duizenden mitsen en maren is voorbij. Elke voorwaarde komt neer op nee', aldus Silajdzic. Hij voegde er aan toe: 'Het is een slecht plan, maar we hebben het geaccepteerd, omdat we geen andere opties hadden.'

Na een onderhoud van een half uur met de contactgroep zei de Bosnische vice-president Ejup Ganic: 'Als de Serviërs voorwaarden stellen, betekent dat dat zij het plan verwerpen. In dat geval zijn we terug bij af.' De Moslim-Kroatische delegatie onder leiding van Silajdzic en de Kroatische president van de federatie, Kresimir Zubak, is woensdagmiddag naar Sarajevo teruggekeerd.

Een niet met name genoemde Bosnisch-Servische politicus somde tegenover de Servische radio nog een aantal andere voorwaarden op, die al eerder de ronde deden. De sancties tegen klein-Joegoslavië (Servië en Montenegro) moeten onmiddellijk worden opgeheven en de Bosnische Serviërs moeten uitzicht krijgen op internationale erkenning. Die laatste eis kan inhouden dat de Bosnische Serviërs een zetel bij de Verenigde Naties krijgen of een confederatie met Servië en Montenegro mogen vormen.

Verder willen de Serviërs meer informatie over de toekomstige grondwet van Bosnië. Een andere eis is dat een strategische corridor die de Servische gebieden in Bosnië verbindt met Servië, geen speciale neutrale status krijgt.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de contactgroep zullen op 30 juli een definitief standpunt innemen over de antwoorden van de strijdende partijen. Met hun reactie op het plan van de contactgroep hebben de Serviërs de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië in een lastig parket gebracht.

De contactgroep heeft verscherping van de sancties aangekondigd en zou ook bereid zijn te praten over de opheffing van het wapenembargo voor de Moslims als de Bosnische Serviërs het plan zouden verwerpen. Maar veel internationale waarnemers zeggen dat de grote mogendheden weinig enthousiasme tonen om dieper bij de oorlog in Bosnië betrokken te raken en dat Rusland weinig voelt voor opheffing van het wapenembargo.

Aanvaarding van de vredesregeling van de internationale contactgroep zou betekenen dat de Bosnische Serviërs instemmen met het gegeven dat zij 49 procent van het grondgebied van Bosnië-Herzegowina krijgen, terwijl zij nu ruim 70 procent van het land bezet houden. Maar algemeen wordt aangenomen dat de Serviërs er meer dan 49 procent willen uitslepen en daarom voorwaarden aan een ja hebben verbonden.

Intussen hebben de VN hun voedselvluchten op Sarajevo woensdag gestaakt nadat een Amerikaans vrachtvliegtuig was beschoten. De woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (Unhcr) heeft dat bekend gemaakt. Volgens Redmond zijn er geen gewonden gevallen. Wie verantwoordelijk is voor het incident is niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden