Kapverbod ingesteld voor Bialowieza

De Poolse regering heeft met onmiddellijke ingang de kap verboden van bomen in het oerbos van Bialowieza. Het Poolse gedeelte van het bos (een deel ligt in Wit-Rusland) beslaat 580 vierkante kilometer, 200 vierkante kilometer daarvan staat te boek als oerbos, dat nauwelijks door mensenhand is beroerd....

In het omliggende oerbos nam de houtkap, met financiële hulp van de Wereldbank, de laatste jaren flink toe. Dat leidde weliswaar tot een plan, een bufferzone rond het reservaatgedeelte in te stellen, maar door deze planvorming werden de eeuwenoude bomen niet beschermd, zo klaagt een Poolse natuurbeschermer in New Scientist van 15 juli. De houtkappers haastten zich om zoveel mogelijk hout te oogsten voordat de bufferzone zou worden ingesteld. De Poolse regering heeft daarop ingegrepen, door een kapverbod in te stellen.

Bialowieza staat bekend als het enige grote oerbosrestant van de gematigde streken van Europa. Er komen duizend soorten planten voor, maar het gebied geniet vooral bekendheid als laatste wijkplaats van de wisent of Europese bizon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden