Kapucijners (slot)

Het begon met een eenvoudige vraag. Waarom zijn verse kapucijners duurder dan ingemaakte? Een goed antwoord vonden we niet, wel een paar onlogische....

Menig schrijver zet ons aan tot daden. Maar we weten niet precies wat ons te doen staat. Ergens de ruiten ingooien lijkt ons wel wat, mooi geluid, maar krijg je daarmee de verse kapucijner terug? Veel briefschrijvers menen dat het enige aanvaardbare alternatief voor verse kapucijners diepvrieskapucijners kunnen zijn. Niet die van Bonduelle - zie Volkskeuken van 5 juni - maar, volgens een brief uit Wouw, die van Groko. Omdat je die nergens kunt kopen, moeten we dat in de krant zetten, dan komen ze vanzelf in de supermarkt, denken ze in Wouw. In Kubaard heeft iemand een biologische tuin en dus verse kapucijners te over en hetzelfde schrijft een dame uit Klaaswaal. Pak de fiets en ga uit bedelen. En zeur de bio-groenteboer z'n kop gek.

Nog één keer een schotel en dan houden we er in deze rubriek (voorlopig) over op, tenzij er plotseling belangrijk kapucijnernieuws is. Een recept uit de nieuwe keuken, door ons zelf ontwikkeld. De L & L-keuken. Lui en langzaam.

Nodig: weinig gereedschap. Een grote pan met hoge rand en (glazen) deksel, een gasvlam. Koop mooie kleine uien, nieuwe oogst, verse kapucijners of diepvries, een blok spek dat mager spek genoemd wordt. Koop een vers groen kruid, kan peterselie zijn of groene selderie, maar let op dat het geurige is, geen versiersel zonder smaak. Koop het beste bruine brood dat in de provincie te vinden is, of echte krielaardappelen. Met de L & L-keuken kan men veel kanten op en het lukt altijd.

Pel de uien. Doe in de pan een scheut olijfolie, of een kluit boter, of een flink restant jus van gisteren. Pan op vuur, vlam laag, uien erin, een paar stukken spek, deksel erop. Krant lezen. Na een uurtje de kapucijners doppen. Vis de stukken spek uit de pan, voeg de kapucijners toe. Vlam blijft laag, deksel op de pan.

Snijd het spek heel klein. Snijd het groene kruid heel klein. Prik na een klein half uurtje in een erwt. Voelt ie gaar, dan is het klaar (was het diepvries, prik dan eerder), alleen nog wat zout misschien en peper.

Eet bruin brood met wat spek en uien en kapucijners, rijk bestrooid met groen. Maar in de L & L-keuken kan het brood net zo makkelijk weggelaten worden en hadden in dezelfde pan, samen met de uien, eerst kleine aardappels gekund en op het laatst de erwten. L & L belooft wat.

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden