Kapucijners (3)

'Dit is een welgemeende adhesiebetuiging. Voor verse kapucijners wil ik de barricaden wel op', schrijft een lezeres uit Uithoorn naar aanleiding van onze kapucijnkwestie (zie Volkskeuken van 30 mei en 2 juni)....

De brief: 'Het bleek een flink formaat doperwten en zo smaakten ze ook. In mijn onschuld dacht ik dat er een foutje gemaakt was bij de productie en ik heb dit doorgegeven aan de servicedienst van de kruidenier. Enkele dagen later werd ik gebeld door Bonduelle. Nee, het was geen fout. De 'jonge groene kapucijners' horen er zo uit te zien en zo te smaken. Dit was een nieuw product, tot stand gekomen na uitgebreid marktonderzoek en het betrof een kruising tussen een kapucijner en een tuinerwtje. Zoeter dan een kapucijner, een zachter velletje en niet melig zoals een grote doperwt wel eens wil zijn. Misschien moest het even wennen, meende Bonduelle. Ik vond het helemaal niet vies, maar het waren geen kapucijners'

Over kapucijners gaat de roddel dat je er meer winden van laat dan gemiddeld, maar volgens de streng-culinaire publicist Johannes van Dam in zijn boek De Tafel van Tien (Nijgh & Van Ditmar) 'onderscheiden kapucijners zich niet in gasproductie'. Hij heeft dat gemeten.

Een salade dan maar. Pluk blad van paardebloemen. Pluk op het oog. Die er mals uitzien, zijn mals. Als ergens een roeiboot ondersteboven op de kant langs het water ligt, heb je kans dat er heel lichtgele paardebloembladeren onder te plukken zijn. Ook te koop bij sjieke groenteboeren. Neem er meteen ook een krop mooie botersla bij (dat is de klassieke groene sla van voor de gemengde gekleurde slaperiode waarin we nu vertoeven). Vecht voor een pond (minstens) verse kapucijners. Ze zijn er al wel, briefschrijfster uit Uithoorn vond ze vorige week voor dertig gulden per kilo.

Maak eerst een schotel groene sla. Trek de krop uit elkaar en spoel alleen als er vuil op zit het blad onder de kraan af. Leg een bloem van slablad op een grote ronde schaal. Verdeel er het paardebloemblad over, ook gespoeld indien nodig. Kook gedopte kapucijners in 15 tot 20 minuten in licht gezouten water (of warm diepvriezers op of blikdonders).

Snij mager spek heel fijn. Bak dat snel knapperig, roerend, in ruim olijfolie. Giet de kapucijners af en kiep ze op de sla. Verdeel het spek met de hete olie er over. Bestrooi met weinig vers of gedroogd bonenkruid. Verdeel een theelepeltje prachtazijn over de schotel. Meteen eten, lauw met koud. Hoe je dat eet? Met een vork in de ene hand en een afgescheurd stuk bruinbrood in de andere.

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden