Kapucijners (2)

De vraag was simpel, het antwoord onbegrijpelijk. Waarom zijn verse kapucijners duurder dan kapucijners in blik? (Zie de aflevering van deze rubriek van 30 mei)....

'Wat betreft uw vraag waarom geconserveerde jonge kapucijners goedkoper zijn dan verse, kan ik u het volgende meedelen. Bonduelle oogst de groente eenmaal per jaar, zodat zij het hele jaar die vaste prijs hanteert. Dit in tegenstelling tot verse kapucijners, waarbij u iedere keer de dagprijs betaalt.'

Zo denkt Bonduelle een enorm deel van haar klanten - vooral lezers van de Volkskrant eten die tweepersoonsblikjes leeg - af te kunnen schepen met een flutredenerinkje. Zo zit het niet, blikvullers! We zouden graag (van u, lezers) meer weten over de kwestie.

Intussen. We kochten een enorme voorraad kapucijners in blik en pot. Voor onderzoek. We schreven al eerder dat bij zogenoemde 'jonge' kapucijners in blik altijd suiker zit. Aan de opsomming van ingrediënten (kleine lettertjes) is niet te zien hoeveel van welk ingrediënt erin zit maar de volgorde heeft enige betekenis. In de blikken 'jonge' kapucijners van Albert Heijn en de huismerken van andere supermarkten zit eerst zout en dan suiker (meer zout dan suiker). In de blikken van Bonduelle staat suiker vóór zout, net als bij Hak. Over het prijsverschil kunnen we nog een heel vrolijke boom opzetten, maar iets anders is nog gekker. Omdat we voor ons wetenschappelijk onderzoek veel blikken en potten hadden geopend, moesten we ook iets doen met de inhoud, nadat we proefjes hadden gedaan (veel punten voor de smaak van de Bonduelle). We maakten soep. Eenvoudig. Uien bakken in veel olie, een pot bonen erbij, een blok Italiaanse paddestoelenbouillon erbij en heet maken. Dan de staafmixer erdoor gejaagd en klaar dachten we dat de soep was. Maar wat een schrik. Die van Hak en van Bonduelle bleken oneetbaar. Je zou ze als toetje kunnen aanbieden. Veel te zoete soep. We deden hetzelfde met een onvoorstelbaar goedkoop blik (een liter) oude kapucijners, die ooit gedroogde kapucijners waren voordat ze door de inblikkerij waren geweekt en gekookt. Hier zit geen suiker in, als we het etiket durven geloven. Het resultaat: een voortreffelijke soep. Precies zoals een heel goede bonensoep moet smaken. Jammer dat het geen vies weer is, want zo'n soep is het. Wie zogenoemde jonge kapucijners in blik kocht: bak flinterdun gesneden prei een seconde in hete olie. Maak de dooie bonen warm en roer de prei erdoor. Een drup azijn erbij en dromen van verse kapucijners. Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden