'Kappers kon alles, van grote musicals tot commercials'

Hij schitterde in commercials en musicals, maar voor het tv-programma Knoop in je zakdoek kreeg acteur Marnix Kappers de meeste waardering.

Peter de Waard
Marnix Kappers. Beeld ANP Kippa
Marnix Kappers.Beeld ANP Kippa

Een maand voor zijn dood ging Marnix Kappers nog samen met zijn vriend en onderbuurman Ivo de Wijs op visite bij Jasperina de Jong, een van de grande dames van de Nederlandse kleinkunst. 'Het was prachtig weer, een mooie middag. We vierden het leven', zegt De Wijs.

Maar toen Kappers weer thuis was in Amsterdam, verviel hij in somberheid. Hij voelde dat hij aftakelde, was een groot deel van zijn gezichtsvermogen kwijt en miste zijn levenspartner die altijd zo goed voor hem had gezorgd. Op 10 oktober stapte Kappers uit het leven.

Hij werkte als cabaretier, acteur, presentator, panellid, regisseur en liedjeszanger. 'Hij was voor alles bruikbaar: van grote musicals tot commercials. Als je een vrolijk iemand nodig had, kwam je bij Marnix terecht', merkt Ivo de Wijs op. 'Hij was vooral de uitvoerder. Het maken van teksten was minder aan hem besteed. Hoogtepunten waren voor hem Poëzie hardop, De familie Knots en de musical Heerlijk duurt het langst waar hij zich staande hield tussen vedettes als Jasperina de Jong en Jenny Arean.'

Misschien kreeg hij uiteindelijk nog de meeste waardering als presentator van het programma Knoop in je zakdoek, wat hij in de jaren negentig samen maakte met Sylvia Millecam. De Volkskrantrecensent schreef in 1997, bij het eerste lustrum van het programma: 'Ze hebben er bij hun vaste kijkerspubliek een geweldige populariteit mee verworven. Terecht, want ze slaan de juiste toon aan. Niet belerend vanuit de hoogte, maar ook niet brabbelend op de hurken.' Door het programma werd Kappers de ambassadeur van de gehandicapten in Nederland.

Hij werd in 1943 geboren als zoon van een leraar Duits in Zwolle. Zijn grote doorbraak kwam in de tweede helft van de jaren zestig. Hij won met de studentencabaretgroep Déjà vu in 1966 het allereerste Camerettenfestival in Delft. Een jaar later won hij de persoonlijkheidsprijs. Hij trad daarna op met Wim Kan, Lurelei en het cabaret van Ivo de Wijs.

Maar Kappers werd ook een veelgevraagd televisie-acteur, meestal in het luchtige drama. Zo speelde hij de rol van prins Roelof van Bontubal in het populaire jeugdprogramma Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen? In de NCRV-serie De familie Knots speelde hij diverse personages, zoals neef Herbert en 'de buurvrouw'. Andere series waarin hij excelleerde waren de VPRO-serie Broertjes en Mag het iets meer zijn, een Teleac-cursus over geld die uiteindelijk tot komische serie werd gepromoveerd.

In het theater speelde hij in Annie M.G. Schmidts Heerlijk duurt het langst, maar ook in Telkens weer het dorp, een hommage aan de liedjesschrijver Friso Wiegersma. Kappers zong het intro ('Tuut tuut boing boing Peppi en Kokki') van de televisieserie Peppi en Kokki. In 2010 was hij voor het laatst op televisie te zien in de rol van slotenmaker in Het Sinterklaasjournaal.

Drie jaar geleden overleed zijn partner: de danser, choreograaf en acteur John Kuipers, met wie hij sinds 1971 samenwoonde. Over dit verlies kwam hij niet meer heen. Daarnaast werd hij getroffen door enkele herseninfarcten.

'Geschokt door de dood van zijn partner in 2013 en getroffen door ernstige en toenemende gezondheidsproblemen besloot hij nieuwe slagen van het noodlot niet langer lijdzaam af te wachten', schreef zijn familie in een overlijdensbericht .

Ivo de Wijs: 'Als hij aankondigde uit het leven te willen stappen, leek dat voor de buitenwereld een vorm van zwarte humor. Maar hij was echt eenzaam, ziek en bang. Er waren altijd twee Maxen: de opgewekte naar buiten en de sombere thuis.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden