Kapot

Over de vraag of er zoiets bestaat als kapotbezuinigen, is door wetenschappers vanuit loopgraven met scherp op elkaar geschoten. Er is gescholden, tegenpartijen zijn in verband gebracht met kakkerlakken, zwakzinnigheid, aluminiumhoedjes en Hitler. Dat leverde vermakelijke taferelen op, alsook verwoeste reputaties en verzuurde relaties.


Maar wie gelijk heeft, weten we nog steeds niet.


Het kamp van afknijpen, bezuinigen en schulden aflossen haalt dezer dagen triomfalistisch zijn gelijk. Zie je wel, het begrotingstekort daalt en de Nederlandse economie groeit en blijft dat doen, ondanks budgetkortingen en lastenverzwaringen, had Mark Rutte toch gelijk met zijn groene waas, Den Haag kan niks, niet eens iets kapotbezuinigen, en het Centraal Planbureau zegt het zelf.


Het CPB, de Godwin van elk economisch beleidsdebat.


Het kamp van geld erin pompen en gratis bier laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Want wie weet hoe we ervoor hadden gestaan zonder al dat hakken en snijden, bovendien zitten we in een balansrecessie, sukkels, dat beetje groei komt natuurlijk doordat het bedrijfsleven en de lagere inkomens godlof wat lastenverlichting hebben gekregen, bovendien voorspelt het CPB beroerd en Keynes leeft. (Waarop de afknijpers roepen: ja, ik zag hem gisteren nog lopen met Elvis Presley.)


Als je de ad hominems weg denkt, zijn het welbeschouwd stomvervelende debatten waarin het gros van de deelnemers zich wentelt in het eigen gelijk, terwijl heel af en toe iemand een poging doet iets zinnigs te zeggen over de multiplier, de factor in economische modellen die uitdrukt wat het effect van bestedingen is op de welvaartsgroei.


Voor sommigen is dat reden om economen in te delen in de categorie handlezers, homeopaten en Roswell-gelovigen.


Terwijl het eigenlijk heel simpel is: buitenlandexperts die worden ingehuurd om de volgende stap van Vladimir Poetin te voorspellen, díe hebben pas nergens verstand van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.