Kapotte ruiten, maar geen kogels

AMSTERDAM - Hij zou een werkende man uit de omgeving van Rotterdam zijn die in een grijze Volkswagen Golf rijdt en geniet van het kat-en-muisspel met de politie, zo werd geopperd. Misschien waren er wel meer daders die elkaar kopieerden, meenden anderen. Maar gisteren kwam daar een verrassende mogelijkheid bij: wellicht bestaat de snelwegschutter helemaal niet.

Minister Opstelten van Veiligheid bezocht gisteren het onderzoeksteam van het Korps Landelijke Politiediensten in Waddinxveen om de stand van zaken rond de snelwegschutter door te nemen. Een ding werd duidelijk: na 44 meldingen van kapotte ruiten en 520 tips is de politie nog niets wijzer. Alle mogelijkheden liggen nog open, zelfs de mogelijkheid dat er helemaal geen dader is. De politie heeft tot dusverre geen enkel kogeltje aangetroffen.

Daarom is het denkbaar dat de ruiten door een andere oorzaak zijn gesneuveld, zoals steenslag. Bij een incident bij Maarssen werd deze week al vastgesteld dat een ruit door steenslag was gesprongen. Wellicht zijn er toevallig veel autoruiten gesneuveld rond Rotterdam, of zijn gewone ongelukjes toegeschreven aan de gevreesde snelwegschutter.

Minister noch politie kon gisteren uitsluitsel bieden. De politie zet alles op alles om helderheid te krijgen. Het onderzoeksteam wordt uitgebreid, waardoor tegelijkertijd onderzoek gedaan kan worden naar de schade aan de autoruiten en de schutter. Ook andere partijen werken samen met de politie, aldus minister Opstelten gisteren. Rijkswaterstaat stelt camera's ter beschikking, personeel van tankstations let extra op. 'We zetten alles in wat we hebben', aldus Opstelten. 'Daar ben ik echt van overtuigd geraakt.'

Het onderzoek heeft echter nog zo weinig opgeleverd dat de politie geen daderprofiel heeft kunnen vaststellen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden