Kapiteins

Het gaat niet goed met de kenniseconomie in Nederland. De captains of industry luchten de laatste tijd regelmatig hun hart in Het Financieele Dagblad....

Huijser klaagt over de overheid en over de universiteiten. De overheid heeft de mond vol van kenniseconomie en investeren in technologie, maar zou in werkelijkheid nooit iets doen. Van de ruim tien universiteiten in Nederland kunnen er volgens de Philips-topman wel zeven dicht. De drie resterende universiteiten moeten zich dan concentreren op een paar technologische speerpunten. Ze worden dan veel aantrekkelijker voor het bedrijfsleven en voor studenten.

Een paar dagen eerder mocht Cees van Lede, voorzitter van de raad van bestuur van Akzo Nobel, in hetzelfde blad zijn gal spuien. Ook volgens deze captain is er veel mis bij overheid en bij universiteiten. Wat universiteiten betreft, blijkt hij ervaringsdeskundige. Zijn mening is gebaseerd op zijn eigen beleving en op die van zijn zoon. Van Lede haakte af in Leiden als student natuurkunde, omdat de studie daar veel te dor was. En zijn zoon, die in Delft studeert, klaagt ook over saaiheid.

Natuurlijk kan ik niet nalaten wat speldenprikken uit te delen aan het adres van Philips en Akzo. Als je als onderzoeker met Philips wilt samenwerken, blijkt dat soms moeilijk van de grond te komen. Niet omdat het bedrijf niet is geïnteresseerd, maar omdat Philips Eindhoven en Philips Aken onderling ruzie maken wie de leiding moet hebben over het project.

Wat Akzo betreft zal de overheid zich toch moeten afvragen hoe betrouwbaar dit bedrijf is bij het maken van afspraken. Het is nog niet zo lang geleden dat Akzo als een donderslag bij heldere hemel een groot gedeelte van zijn centrale research activiteiten verkocht of stopte.

Hoeveel kritiek je ook op de grote concerns kunt hebben, ik denk toch dat de signalen uit het bedrijfsleven serieus moeten worden genomen. Als Philips inderdaad geen onderzoek meer zal doen in Nederland, is dat de doodsklap voor de vaderlandse natuurkunde. Die universitaire studie kan dan in zijn geheel worden opgeheven. En als de studie natuurkunde gaat, gaan er nog meer. Wiskunde en scheikunde zijn al bijna dood in dit land.

De kritiek van het bedrijfsleven is gericht aan de overheid en aan de universiteiten. Van de Nederlandse overheid valt weinig te verwachten. Die is al jaren onbetrouwbaar en wordt geleid door kruideniers.

Maar de universiteiten kunnen de constante stroom van kritiek van de zijde van het bedrijfsleven niet blijven negeren. Juist deze week maakten twee gerenommeerde Londense universiteiten, Imperial College en University College London, bekend dat ze zullen samengaan. Ook in Nederland zullen universiteiten uit lijfsbehoud moeten gaan fuseren.

Er zijn op dit gebied al ontwikkelingen die de captains of industry zullen plezieren. De technische universiteit van Delft en de universiteit in Leiden werken steeds meer samen. Eindhoven en Nijmegen zoeken ook toenadering. Het zal mij benieuwen welke algemene universiteit als eerste toenadering zal zoeken tot de Universiteit van Twente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden