Kapitein van schip vol met asbest aangehouden

Kapitein A. van het asbestschip Otapan is dinsdagmiddag na verhoor in bewaring gesteld. Hij wordt beschuldigd van het in gevaar brengen van de volksgezondheid en het milieu....

De Otapan, die 26 ton asbesthoudend materiaal aan boord heeft, ligt al bijna twee jaar in de Insteekhaven in Amsterdam-Noord. Vorige week stuitte de Inspectie Milieuhygiëne van het ministerie van VROM op de grote hoeveelheden bruin asbest.

Vrijdag werd een straal van tweehonderd meter om het schip heen afgesloten voor publiek. Bij metingen zijn daar geen verhoogde asbestconcentraties gevonden. Aan boord, waar asbest in drieduizend vuilniszakken ligt, zijn wel verhoogde asbestconcentraties gevonden.

De Mexicaanse reder van het schip moet voor de saneringskosten opdraaien. Daarvoor willen Nederlandse saneerders een bankgarantie hebben, maar die was dinsdag nog niet binnen.

Als die garantie niet komt, past VROM bestuursdwang toe. Naar verwachting zal dat vandaag gebeuren. In dat geval wordt de opdracht verstrekt en kan het ministerie achteraf proberen de kosten te verhalen. Het ministerie heeft wel al een bedrijf bereid gevonden de klus te klaren. Het saneren zal naar verwachting minder dan een half jaar duren. De kosten worden geschat op 1 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden