DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Kapitein Meyer laat SP achter in zwaar weer

Partijvoorzitter Ron Meyer en politiek leider Lilian Marijnissen na afloop van een vergadering op het partijkantoor in Amersfoort. Het bestuur van de SP sprak over de voor de partij rampzalig verlopen Europese verkiezingen.Beeld ANP

Goedemiddag,

Het verkiezingsdebacle van de SP blijft niet zonder personele gevolgen. Voorzitter Ron Meyer trekt het boetekleed aan en legt zijn functie neer, al is de diepe verdeeldheid binnen de partij daar nog niet mee opgelost.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

CRISIS BIJ DE SP
Meyer stapt op na Europees echec

In het openbaar zeiden SP-prominenten nog dat Ron Meyer niet per se hoefde op te stappen. ‘Het gaat mij meer om de koers dan de poppetjes’, beweerde maandag Dennis De Jong, de europarlementariër die voor de SP het licht uit mag doen in Brussel. Toch vond de architect achter die koers zelf dat hij niet door kon. En dus vertrekt Ron Meyer, de grote man achter de schermen en campagneleider, als partijvoorzitter van de SP.

‘Ik neem de verantwoordelijkheid’, verklaarde Meyer tegenover de pers op het partijkantoor in Amersfoort, waar het bestuur bijeen was gekomen voor een evaluatie van de rampzalige verkiezingsuitslag. Voor het eerst sinds 1999 zal de SP niet in het nieuwe Europarlement vertegenwoordigd zijn. Dat doet pijn bij de socialisten, die veel hadden verwacht van het nieuwe tijdperk onder het duo Meyer en Lilian Marijnissen.

Het vertrek van Meyer, die tot het einde van het jaar aanblijft om de partij goed over te dragen, is zo bezien niet opvallend. De grote vraag is hoe het verder moet. Meyer probeerde de kiezer aan te spreken met een conservatiever cultureel verhaal. Dat biedt electorale kansen, laat kiezersonderzoek zien. Maar het ontbrak dat SP-verhaal aan scherpte door de concessies die hij aan tegenstanders binnen de partij moest doen.

Welke kant de SP nu opgaat, hangt in grote mate af van wie Meyer opvolgt: de SP kent een traditie van sterke partijvoorzitters. Fractievoorzitter Lilian Marijnissen piekert er in ieder geval niet over om na het Europese echec ook te vertrekken. Zij ‘barst van de energie’ om de weg omhoog terug te vinden, zei Marijnissen maandag bij Pauw.

STEMMING VAN DE DAG I
Klimaatwet is er door

Vorige week verdedigden de indienende Tweede Kamerleden hun wetsvoorstel al in de senaat. Beeld Freek van den Bergh

De Klimaatwet is vandaag met vlag en wimpel door de Eerste Kamer gekomen. De Senaat heeft de wet waarin de Nederlandse klimaatdoelen worden vastgelegd met 62 van de 75 stemmen aangenomen. Alleen de PVV, de SGP en de Partij voor de Dieren stemden tegen. Dat betekent dat ook 50Plus voorstemde - hoewel partijleider Henk Krol eerder liet doorschemeren dat zijn partij helemaal niet zo tevreden is over de wet.

Die ruime meerderheid is er alleen omdat GroenLinks en PvdA de scherpe kanten van de Klimaatwet hebben  geslepen. Er geldt nu alleen een inspanningsverplichting. Zien toekomstige regeringen het toch niet zitten om zoveel te investeren in het klimaat, dan kunnen ze hun doelen vrij gemakkelijk versoepelen.

STEMMING VAN DE DAG II
Arbeidsmarkt in balans

De Klimaatwet was niet de enige belangrijke wet waarover de Eerste Kamer vandaag stemde. Ook ‘Arbeidsmarkt in balans’ van minister Koolmees (Sociale Zaken) zag het groene licht. Het gevolg: vanaf 2020 wordt flex minder flex en vast minder vast. Zodat werkgevers iets makkelijker van werknemers af kunnen en ze dus sneller aannemen, en flexwerkers niet meer volledig zijn overgeleverd aan de grillen van de markt.

DE VOORJAARSNOTA
Hoekstra laat de euro’s rollen

Natúúrlijk vindt het kabinet het belangrijk om ‘het dak te repareren als de zon schijnt’, maar die paar overgebleven gaatjes kunnen vast geen kwaad. In ieder geval ziet minister Hoekstra (Financiën) weinig bezwaren om dit jaar 1,5 miljard euro meer uit te geven dan gepland, laat de gisteren verschenen Voorjaarsnota zien.

De staatsschuld daalt daardoor minder hard, terwijl het gunstige economische tij alweer langzaam begint te keren. De hoogste bedragen heeft het kabinet over voor de jeugdzorg en het klimaatbeleid, maar ook het leger, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het (techniek)onderwijs profiteren van de gulle bui.

EN DAN DIT NOG
Buma vertrekt na 17 jaar uit Kamer

Precies 6125 dagen zat Sybrand Buma in de Tweede Kamer. Aan die lange periode kwam vandaag een einde: met een luid applaus, een afscheidswoord van voorzitter Arib, een zilveren koetsje én de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau nam de Kamer afscheid van Buma, die is gekozen tot burgemeester van Leeuwarden.

Sybrand Buma krijgt een koninklijke onderscheiding bij zijn afscheid in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Ook in de senaat werkt links niet samen

D66 en ChristenUnie kregen gisteren een Senaatszetel méér dan ze op basis van hun aantal Statenleden verdienden, na handig geschuif met stemmen binnen de coalitie. Die zetels hadden ook naar GroenLinks en de PvdA kunnen gaan, rekent zetelfluisteraar Hylke ten Cate voor. De SP had dan in Gelderland en Noord-Holland op de linkse broeders moeten stemmen. Dat gebeurde niet. Tot zover de linkse samenwerking.

VVD’er goochelt met procenten

GroenLinks-leider Jesse Klaver zat er in november al een kleine 130 miljard euro naast toen hij voorrekende hoeveel het zou kosten om ieder Nederlands huishouden van een warmtepomp te voorzien. Ter rechterzijde van de Kamer wil het de volksvertegenwoordigers echter ook nog wel eens duizelen, getuige een tweet van Daniël Koerhuis.

Het VVD-Kamerlid - opgeleid als econometrist - gebruikt een wel erg bijzondere methode om uit te rekenen dat binnen 8 jaar alle sociale huurwoningen door statushouders zullen worden bezet. Koerhuis heeft inmiddels toegegeven dat hij fout zat, maar pas nadat hij op Twitter was bedolven onder de grappen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden