Kapitein krijgt drie jaar na overboord zetten Ruandezen

Een rechtbank in Athene heeft donderdag de 29-jarige Nederlandse kapitein M. veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens het overboord zetten van twee Ruandese verstekelingen....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Twee Filipijnse matrozen, die voor de rechtbank zouden hebben toegegeven dat zij de kapitein hebben geholpen, kregen ieder achttien maanden cel. De Russische machinist kreeg zeven maanden.

Volgens de Nederlander J. Altena, eigenaar van de Eemsmond, kunnen de straffen worden afgekocht.De totale boete zou 35 duizend dollar bedragen. Altena hoopt de bemanning zo snel mogelijk naar huis te kunnen halen.

M. en de andere bemanningsleden werden deze week in de Griekse havenstad Piraeus aangehouden, nadat de twee Ruandezen aangifte hadden gedaan. Zij beweren door de bemanning van de Eemsmond vlak buiten de haven overboord te zijn gezet. Ze kregen ieder een lege jerrycan om zich drijvende te houden. Een visser heeft hen gered.

De kapitein ontkende woensdag nog dat de Ruandezen overboord zouden zijn gezet. Volgens hem waren de twee zelf overboord gesprongen toen de Eemsmond op de rede van Piraeus lag om smeerolie aan boord te nemen.

In een gesprek met Avro's Radiojournaal zei M. donderdag over de verklaring van de twee matrozen dat hij niet betrokken is geweest bij het overboord zetten van de Ruandezen. Pas bij zijn arrestatie had hij gehoord waar het om ging. De kapitein zei dat hij de bemanningsleden zou hebben aangegeven als hij ervan op de hoogte was gesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden