Kapitaalvlucht uit Rusland naar hoogste niveau sinds crisis 2008

De kapitaalvlucht uit Rusland bereikte eind vorig jaar het hoogste niveau sinds de mondiale financiële crisis van 2008. In 2011 werd 66 miljard euro uit Rusland onttrokken, meer dan het dubbele van de 26,3 miljard in 2010.

MOSKOU - Alleen al in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar bedroeg de kapitaalvlucht 29,8 miljard euro - terwijl de Russische Centrale Bank begin vorig jaar nog rekening hield met een kapitaalinstroom. Over het hele jaar gezien is de kapitaalvlucht de op een na grootste sinds de metingen hiervan begonnen in 1994. Alleen in 2008 was de uitstroom van kapitaal hoger, met 104 miljard euro.

Financiële analisten wijten de grote versnelling van de kapitaalvlucht in het laatste deel van 2011 behalve aan de crisis in de eurozone ook aan politieke factoren in Rusland zelf: het in september aangekondigde besluit van premier Poetin om terug te keren als president en de grote massademonstraties in Rusland vorige maand tegen fraude bij de parlementsverkiezingen van 4 december.

Europese banken zouden de afgelopen maanden veel geld uit Rusland hebben moeten terugtrekken om hun kapitaalpositie in eigen land te versterken. Ook sommige Russische banken en bedrijven zouden hun posities op de Europese schuldenmarkten hebben moeten herfinancieren.

Maar ook het slechte investeringsklimaat in Rusland en de toegenomen politieke onzekerheid spelen een rol - zowel voor buitenlandse investeerders als voor grote en kleinere Russische bedrijven.

Presidentsverkiezingen

Volgens sommige waarnemers kan de situatie zich stabiliseren na de presidentsverkiezingen van 4 maart. Rusland heeft nog altijd een begrotingsoverschot en de olieprijs blijft naar verwachting boven de 100 dollar per vat.

'Maar de politieke factor blijft de meest onvoorspelbare variabele', zei Dmitri Polevoj van ING Moskou tegen The Wall Street Journal. 'Als de overheid geen lessen heeft getrokken uit de Doemaverkiezingen en de presidentsverkiezingen net zo verlopen, zullen er meer protesten komen. Buitenlandse investeerders zullen nerveuzer worden en Russen zelf zullen ervoor blijven kiezen hun geld in het buitenland te verstoppen of te investeren.'

Als percentage van het nationaal inkomen blijft de kapitaalvlucht met 5 procent overigens wel draaglijk zolang Rusland, geholpen door olie- en gasexporten, een groot handelsoverschot houdt. Het keerpunt, menen experts, komt tussen 2013 en 2015.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden